Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP POKORIO AMERIKU

Birači u Trumpu vide zaštitnika od ISIL-a i od elita s Wall Streeta

trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.11.2016.
u 12:30

Kao i uvijek, burze su znale pobjednika. Od početka veći igrači čistili su se od IT dionica te kupovali zlato i obojene metale

Pobjednik, Donald John Trump, vitalni je 70-godišnjak. Rodom je iz New Yorka, gdje je završio vojnu školu Kew Forest, omiljeno odgojno okružje američkih domoljuba, a nakon isusovačkog Fordham University diplomirao je gospodarstvo na prestižnoj Wharton School u Pennsylvaniji.

Iako je “prvi milijun“ zaradio radeći kod dobrostojećeg oca, većinu svojeg bogatstva (procjene su od 0,8 do čak 5 milijardi USD) stvorio je sam kroz građevinski biznis, vješto kombiniran s medijskim pojavama. Isusovci su mu usadili radne navike, ali u privatnom životu “republican bimbos” nikad mu nisu bile strane. Tri se puta ženio, vlasnik je franšize za Miss Universe. Rastava od Ivane uzdrmala je njegove financije više od svjetske krize, ali Trump je pokazao odlučnost i opstao.

Iz krugova radikalnih femino-libertarijanaca često su mu predbacivali odnos prema manjinama i ženama. Ali sadržajno ono što je Trump govorio, od potrebe protjerivanja jedanaest milijuna imigranata, posebice silovatelja i narkodilera, zaustavljanja medijske hajke na vlasnike oružja (II. amandman) do odbacivanja ekodemagogije o frakiranju, jednostavno stoji.

Kada bi se samo kolektivizme iz kampanje zamijenilo preciznijim izrazima, ne bi bilo prostora za napade slijeva, ali onda to ne bi bio Trump. Odbacivanjem dogme o političkoj korektnosti osvojio je srca mnogih glasača.

Izjaviti kako su “Latinosi“ ubojice, dileri i silovatelji politički je nekorektno, ali i nekažnjivo dok makar ijedan od njih to i jest (I. i V. amandman). Slučajnost u govoru? Teško. Trumpovi dani u vojnoj školi izgleda nisu bili uzaludni.

Glasači su u njemu osjetili ne samo zaštitu od ISIL-a nego i od elita s Wall Streeta, imigracije, rješenje odnosa s BRIC zemljama – stvarnim i izmišljenim prijetnjama koje je osmislila i hranila demokratska administracija.

Kao i uvijek, burze su znale pobjednika. Od početka tjedna veći igrači čistili su se od IT dionica te kupovali metalurški sektor, zlato i, zanimljivo, obojene metale. Pad meksičkog pesosa u odnosu na dolar pokazao je u smjeru pobjednika. Medijskim bajkama, krivoj percepciji ljudskih prava i sloboda došao je kraj.

Ovo je, naravno, pojednostavnjeni prikaz Trumpove pobjede, ali dostatan za segmentaciju. Trump se, naglašavajući svoje njemačko-škotske korijene, obraćao “bijelim i plavim“ ovratnicima (američki izraz za inženjere i tehničare) bez posla.

Demografija je bitno doprinijela pobjedi Trumpa. Broj pripadnika “nevidljive manjine” pada, a ostarjeli bijelci sele se u Sun Belt. To je pojas država južno od 37. paralele koji se proteže od Kalifornije na zapadnoj obali preko Teksasa na jugu do Floride.

Još dva pojasa opisuju Ameriku. Biblical Belt naziv je za južne države u kojima ljudi štuju Boga i nedjeljom odlaze u crkvu, a Rust Belt naziv za države od Velikih jezera na sjeveru do atlantske obale.

Naziv Pojas hrđe dobio je nakon sloma industrije koja je uzdizala taj dio Amerike još od 1850-ih. Stari naziv za to područje bio je Industrijski pojas, a tijekom 19. stoljeća doseljeni Nijemci i Nizozemci svojim patentima i kapitalom pokrivali su više od 80 posto industrijske proizvodnje ondašnjeg SAD-a.

Sve su to bili republikanci. I ideja oslobađanja robova bila je vođena potrebom jeftine radne snage za sjever, a provodio ju je republikanac Lincoln. Nekad ponos Amerike i uzor cijelog svijeta, metalurgija, kemijska industrija, strojogradnja i autoindustrija propale su zbog globalizacije i demokrata.

Ostala su sablasna hrđava postrojenja – odatle naziv Pojas hrđe. Sredinu Amerike čine poljoprivredi okrenute države u kojima republikanci suvereno vladaju. Kako bi tome doskočio, Obama namjerava u državljanstvo primiti 11 milijuna ilegalnih imigranata, mahom “Latinosa“ koji bi mu potom postali biračka baza.

“Nevidljive manjine” bojale su se da će WASP-ovci dovesti nove “Latinose“ radi socijalnog inženjeringa te nepovratno stvoriti političku premoć. Najnovije otkriće WikiLeaksa o povezanosti ISIL-a sa Saudijskom Arabijom i Katarom, e-mailovi Hillary Clinton i financijska “pomoć“ zakladi Clintonovih, izgleda, manje su bili važni za ishod izbora od demografije i WASP-ovske kontrole medija, što su briači kaznili “neočekivanim“ glasanjem za Trumpa.     

>> Trumpu podmeću lažne izjave. Jeste li nasjeli?

Komentara 1

BA
barbika1
16:22 10.11.2016.

blago njegovim biracima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije