Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upućen javni poziv

Bira se novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv ministra Banožića
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
02.09.2022.
u 09:49

Rok za podnošenje prijedloga je 15 dana od dana objave Javnog poziva u "Narodnim novinama“, mrežnim stranicama Sabora i Povjerenstva, dakle do sredine rujna.

Saborski Odbor za izbor i imenovanja u petak je uputio Javni poziv za podnošenje prijedloga za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, sadašnjem sastavu mandati istječu u veljači, odnosno u ožujku iduće godine.

Nataša Novaković za predsjednicu Povjerenstva izabrana je početkom ožujka 2018., dva tjedna nakon što je Hrvatski sabor za članove Povjerenstva izabrao Tatijanu Vučetić Davorina Ivanjeka te Tončicu Božić i Aleksandru Jozić-Ileković.

Povjerenstvo ima predsjednika i četiri člana, biraju se na pet godina, a na dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Zbog toga, te činjenice da u Povjerenstvu mogu biti samo pravnici, iz kombinacije za novi sastav isključeni su Ivanjek i Vučetić, koji su birani dva puta, te Božić, koja je po struci psihologinja. Novaković je pak prošle godine izjavljivala da se ne vidi u novom sastavu i kako misli da je pet godina bilo dosta.

Uvjeti za izbor u Povjerenstvu su da osoba ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Hrvatske, završen studij prava, najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknute rezultate rada, da nije osuđivana za kaznena djela i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, te da nije član političke stranke, a niti je to bila posljednjih pet godina do dana kandidiranja, niti je u tom razdoblju kao nezavisni kandidat obnašala dužnost u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj razini, lokalnoj i županijskoj razini.

Rok za podnošenje prijedloga je 15 dana od dana objave Javnog poziva u "Narodnim novinama“, mrežnim stranicama Sabora i Povjerenstva, dakle do sredine rujna. Prijedlozi se upućuju Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove, na adresu: Trg sv. Marka 6, 10000 Zagreb.

VIDEO: Okončan nadzor nad odlukom pravosuđa: Jure M. koji je izbo suprugu i prijatelja, trebao je biti pritvoren zbog učestalih prijetnji

Komentara 1

DL
Dvanaest__legija
10:39 02.09.2022.

Škugora za novog predsjednika povjerenstva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije