Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekretnica

Biodinamičari žele na police dm-a, ali nemaju dovoljno hrane

'04.06.10., Donji Kraljevec- U Donjem Kraljevcu obiljezavaju se dani dr Rudolfa Steinera.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
04.06.2011.
u 11:38

- U antropozofskom centru u švicarskom Dornachu prate što se događa i nije im drago kad vide da nema sloge. Prepucavanja moraju prestati! - kaže B. Orehovec

Pedesetak menadžera dm-a iz cijele Hrvatske posjetilo je rodnu kuću dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Sadili su cvijeće, odslušali predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi, koju je ustanovio dr. Steiner, i usput donirali 100.000 kuna za izgradnju Centra koji nosi njegovo ime. Jedna od tema razgovora bila je i mogućnost da se s međimurskim proizvođačima dogovori otkup ekoloških i biodinamičkih proizvoda za dm, koji ima 138 prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Uspiju li međimurski poljoprivrednici "ući" u taj poznati trgovački lanac (problem su zasad premale količine hrane koju proizvode), bio bi to velik uspjeh i poticaj za daljnji rad Centra osnovanog 2008. godine. Posljednjih mjeseci oko te ustanove uzvitlala se prašina, dižu se kaznene prijave, ne prihvaćaju izvješća o radu. Čuju se i optužbe da se krivotvorila dokumentacij i namještali poslovi na zgradi stare pošte koja se preuređuje u sjedište ustanove. Bernarda Orehovec iz Čakovca, najpoznatija biodinamičarka u Hrvatskoj, kaže da svađe moraju prestati jer svima štete.

- U antropozofskom centru u švicarskom Dornachu prate što se događa i nije im drago kad vide da nema sloge. Prepucavanja moraju prestati! - kaže B. Orehovec. Smatra da se kod nas dr. Steinera još ne cijeni koliko bi trebalo. Pita se koliko se uopće čitaju Steinerove knjige, njih 354. Sve češće se postavljaju pitanja ispunjava li ustanova svoje ciljeve. Jedna od manifestacija koju organizira jesu i Dani dr. Steinera, koji su počeli u petak, šestu godinu za redom. I ove godine stručnjaci će govoriti o praktičnim temama, no ta predavanja zanimaju mali broj ljudi. Utjecaj mjesečevih mijena na rast biljaka, trigoni, konjukcije, gnojivo u kravljem rogu i drugo što podrazumijeva biodinamička poljoprivreda, većini su Međimuraca strani. Uz to, poljoprivreda se miješa i s euritmijom, antropozofijom i waldorfskom pedagogijom, što dodatno zbunjuje, iako su ti pojmovi, ističu stručnjaci, povezani s učenjem i filozofijom dr. Steinera. Ustanova ima velike ciljeve, od otvaranja ogledne parcele za edukaciju i uvođenja zdrave hrane u škole i vrtiće, do otvaranja studijske čitaonice. Sve bi to trebalo dovesti i do povećanja broja turista, posebno stranih. Centar ove godine računa s proračunom od 1,2 milijuna kuna, od čega bi 400.000 kuna trebala dati županija. Županija bi se željela riješiti udjela u toj ustanovi. Prevelik joj je to teret. Pogođen je stoga i glavni motiv ovogodišnjih 6. dana dr. R. Steinera, koji glasi: Treba li nam biodinamička poljopriveda? 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije