Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čast

Bilo je dosta teško, ali smo zbavili i velika nam je čast!

'papa2_ses_zag_090611'
Foto: ''
1/3
10.06.2011.
u 16:51

Osim dvije fotelje za papu napravili su i dvije kardinalske fotelje, četiri "ceremonijala", ambon i oltar za trg

Kada je, dva tjedna uoči dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, dobio ponudu da napravi fotelje u kojima će vrhovni poglavar Katoličke crkve sjediti za vrijeme molitvenog bdjenja s mladima na središnjem zagrebačkom Trgu te na svečanom euharistijskom slavlju na Hipodromu, u Draženu Slivaru, četrdesetjednogodišnjem stolaru iz Pasanske Gorice pokraj Gornje Stubice, javila su se oprečna razmišljanja.

Trebao je i oltar

– Naime, u roku dva tjedna trebao sam napraviti ne samo dvije fotelje za papu, već i dvije kardinalske fotelje, četiri "ceremonijala", ambon i oltar za Trg bana Jelačića. Ionako opterećen poslom bojao sam se prihvatiti ovo novo vrlo odgovorno zaduženje, a opet, pomislio sam, ovakva prilika pruža se možda jednom u životu – povjerio nam je svoje dvojbe Dražen Slivar. S druge strane, za Draženovu obitelj dvojba nije bilo te su se zajedničkim snagama bacili na posao. Radilo se danonoćno i uz pomoć vrijednog sina Valentina koji je upravo ovih dana s odličnim maturirao i tako uspješno završio svoje srednjoškolsko obrazovanje za stolara, kuma Miljenka Lisaka iz Šagudovca, supruge Marice i kćeri Suzane, posao je uspješno i na vrijeme završen.

Angažirala se i baka Ivka

– Stvarno smo se svi angažirali, čak je i baka Ivka dolazila u kontrolu svakih pet minuta. Srećom, imali smo gotove nacrte, no s druge strane posao je bio prilično zahtjevan, posebno izrada  fotelja za papu čiji su dijelovi od masivnog hrastovog drva, debljine dva centimetra, spajani pod kutom od 45 stupnjeva, tzv. nevidljivim spojem. Sav namještaj lakiran je četiri puta vodenim lakom za vanjsku uporabu. Čuli smo da papa voli jednostavne ravne linije namještaja, pa su takve i napravljene. Inače, dosta smo se pomučili i prilikom transporta fotelja, posebno papine fotelje, u kojoj je sjedio na Hipodromu,  čiji je naslon dug preko dva metra. Onako velika bila je prilično teška i nespretna za nositi, no i to smo zbavili – uglas su nam ispričali Slivari.

- Čuli smo da su se fotelje svima svidjele i to mi je neizmjerno drago. Bila mi je izuzetna čast raditi te fotelje za papu i potom na televiziji gledati mojih ruku djelo. Iako, papu nismo dočekali u Zagrebu, njegov posjet pratili smo putem televizora, no na neki smo mu način, moja obitelj i ja bili blizu i zbog toga smo bili neizmjerno sretni – ponosno nam je ispričao, vrijedan i samozatajan stolar Dražen Slivar, koji je jedinstvenu narudžbu dobio zahvaljujući Kreši Martiniću, koji nije sav posao mogao obaviti sam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije