Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nenad nižić

Bill Belichick, Ivana Trump, Christopher Nolan... to su naši gosti

Vestibul
Foto: Privatni album
1/7
13.02.2019.
u 06:00

Smijali su mi se kad sam rekao da hoću da nam gosti budu svjetska poslovna i kulturna elita i da nam cijena sobe bude minimalno 1500 kuna po noći

Ča nije bija pametan ti stari rimski car, a ime mu je, sami znate, Dioklecijan, palac je svoj sagradija da nije zna ni sam na najlipšem dilu svita, taman usrid Splita – stihovi su Ivice Krajača u pjesmi “Nima Splita do Splita”, kojom je prije točno 55 godina Tereza Kesovija osvojila 1. nagradu publike i 2. nagradu žirija na Splitskom festivalu.

Nekih pola stoljeća kasnije kao da duh rimskog cara Dioklecijana i dalje bdije nad Splićanima, nekako ih “lipo gleda” i nagrađuje: baš kao što je Tere osvojila Prokurative (sada već) antologijskim hitom, tako i luksuzni butik hotel Vestibul Palace na čelu s vlasnikom, 58-godišnjim Nenadom Nižićem, osvaja najprestižnija svjetska priznanja u turizmu. Vestibul Palace, naime, građen je na ostacima zidova Dioklecijanove palače, na prostoru nekadašnjeg Urbanističkog zavoda Dalmacije, gdje su jednim stubištem spojene tri palače: romanička, gotička i renesansna. Carev dnevni boravak, gdje je primao posjete i družio se, bio je na mjestu današnjeg hotela, čiji gosti imaju priliku spavati u drevnoj palači sagrađenoj u 3. stoljeću i, naravno, uživati “carski” tretman. Prostor je Neno Nižić kupio 2002. na javnoj dražbi i osjećao se, kako kaže, kao da ga je netko blagoslovio i darovao mu najljepši komad starine u rodnom gradu.

I djeca u istom biznisu

– Nitko nije prepoznao vrijednost objekta, svi su Get u kojem je smješten smatrali leglom narkomanije i beskućnika, jedino sam ja vidio potencijal i primio se posla. Investirao sam milijun i 400.000 eura, dakle po 200.000 eura za svaku od ukupno sedam soba, dio sam financirao vlastitim novcem, a dio kreditom HBOR-a uz potporu Ministarstva turizma, koje je subvencioniralo kamatu – kaže Neno Nižić, vlasnik hotela čije je otvorenje bilo 2005.

U biznisu su mu se prije četiri godine pridružili 30-godišnji sin Bruno, magistar ekonomije, i 25-godišnja kći Lea, koja se u rad hotela uključila lani. Jedino je supruga Erminija Nižić ostala izvan obiteljskog biznisa, pa i dalje radi u jednoj banci.

– Sretan sam što su se djeca uključila u posao, ovo je jedna lijepa obiteljska priča i svi mi navečer idemo leći i ujutro se budimo s mislima o hotelu. Imao sam viziju što želim i mogu ponuditi s jednim takvim spomenikom nulte kategorije, no kada sam rekao da hoću da nam gosti budu svjetska poslovna i kulturna elita i da nam cijena sobe bude minimalno 1500 kuna po noći, smijali su mi se i mislili da sam redikul koji puca na visoko. Nisam odustajao od svog plana i cilja gdje želimo biti pozicionirani, tako da smo danas na Zlatnoj listi 100 najboljih hotela Conde Nastova Travelera, dio smo grupacije Small Luxury Hotels of The World, a cilj nam je postati član Virtuosa, najprestižnije svjetske organizacije koja okuplja hotele i turističke agente, čiji je član i Hrvatska turistička zajednica– kaže Neno Nižić, koji je upravo zbog sastanaka i lobiranja za Virtuoso sa sinom Brunom prošli tjedan proveo u New Yorku.

Tom su prilikom posjetili i štand Hrvatske turističke zajednice na turističkom sajmu NY Times Travel Showa, gdje su direktoru HTZ-a Kristjanu Staničiću i njegovu timu čestitali na osvojenim trima prestižnim turističkim nagradama Travvy. Amerikanci su, otkriva Neno, Vestibul odavno prepoznali kao brend i otpočetka su među najčešćim gostima hotela, čija je priča o uspjehu počela još 2010. godine kada ga je britanski Sunday Times Vestibul Palace uvrstio na listu sto najboljih svjetskih hotela. Godinu poslije ušli su u grupaciju Small Luxury Hotels of The World među 500 najboljih malih luksuznih svjetskih hotela, i to sasvim slučajno.

– Inspekcija Small Luxury Hotels of The World bila je na Hvaru zbog hotela Riva, a spavali su kod nas u Vestibulu. Oduševili su se i pitali bi li mogli napraviti inspekciju našeg hotela za ulazak u njihovu grupaciju i nakon dva mjeseca poslali su nam plaketu – kaže Neno Nižić o uspjehu nakon kojeg je svjetska elita pohrlila u njegov hotel.

U Dioklecijanovim dvorima noćila je džetseterica Ivana Trump, asovi Formule 1 Kimi Raikkonen i Jarno Trulli, najuspješniji trener američkog nogometa hrvatskog podrijetla Bill Belichick, hollywoodska glumica Stana Katic, redatelj Christopher Nolan, pijanist svjetskog glasa Ivo Pogorelić, glumica Eva LaRue i mnogi ugledni producenti, biznismeni i pripadnici svjetske elite. Naime, najskuplja soba od šezdesetak kvadrata u sezoni po noći košta 6300 kuna, a popunjenost je oko 75 posto godišnje. O gostima smještenim u sedam soba u Vestibulu i još četiri u obližnjoj Vili Dobric danonoćno se brine 25 zaposlenika, a na raspolaganju su im luksuzna limuzina, jahta za izlete po obližnjim otocima, odlazak na vinske i gastronomske ture, privatna razgledavanja znamenitosti s vodičima ili posjet Muzeju grada Splita nakon zatvaranja uz kustosovo stručno predavanje.

– Gostima smo osmislili jednu atraktivnu aktivnost: odlazak s ribarima s Matejuške u šest ujutro po mreže na po` kanala, a navečer im ulov pripremimo na gradele. I kako smo smješteni u samom srcu kulturnih zbivanja Splitskog ljeta, namjeravamo u ponudu uvrstiti statiranje u operi ili nekoj predstavi na Peristilu – kaže Nižić.

Nogomet i hotelijerstvo

Njegov Vestibul je najstariji turistički vodič na svijetu Fodor uvrstio je među sto najboljih hotela svijeta u kategoriji kreativna konverzija, a CNN Travel rangirao ga je među 12 svjetskih hotela koji su proizašli iz palača, dvoraca i povijesnih objekata. No, vrhunac uspjeha, govori Neno, smatra 2015. godinu kada ih je Conde Nast Traveler, jedan od najpoznatijih magazina o putovanjima i turizmu, uvrstio na Zlatnu listu 100 najboljih hotela i još dodatno među deset najboljih svjetskih povijesnih hotela.

– Mislim da smo u 13 godina uspjeli postati prepoznatljiv brend u svijetu i, bez lažne skromnosti, mislim da bismo bili uspješni bilo gdje u svijetu da otvorimo hotel, jer znamo privući goste i ispuniti njihova očekivanja. I baš zbog toga što zaslužujemo da imamo dobar brend, 2016. sam osnovao grupaciju hotela Stories pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u kojoj se uz Vestibul nalazi 16 hotela od Dubrovnika do Istre, posebnih po jedinstvenoj priči, bilo da se radi o povijesti, kulturi ili dizajnu. Brend ambasadorica nam je glumica Eva LaRue, a lani smo osnovali i Udrugu jedinstvenih hrvatskih hotela s ciljem da se zajedno pozicioniramo na svjetskoj turističkoj sceni, i to, nadam se uskoro, kao članovi Virtuosa – kaže Neno, nekadašnji nogometaš Hajduka iz generacije 1979. uz Ivana Gudelja i Zorana Vulića.

Nakon Mediteranskih igara otišao je dvije godine igrati u ljubljansku Olimpiju, a kad se vratio u Split, upisao je Ekonomski fakultet. I danas je gost predavač na Ekonomiji u Splitu jer je karijeru izgradio u financijama: prvo u Melioraciji, a potom kao direktor u Auto Hrvatskoj. Devedesetih se uputio u privatno poduzetništvo i počeo baviti građevinom: sagradio je tri zgrade u Splitu i jednu u Zagrebu, a prije tri godine otvorio je Residence by Vestibul na Gripama sa sedam luksuznih stanova, recepcijom i garažom, gdje se može odsjesti minimalno tri i maksimalno trideset dana.

– U biznisu je kao i u sportu: nema opuštanja, bitna je disciplina i predanost pa se onda vidi i rezultat. Tako da nema puno razlike između vođenja hotela i igranja baluna, jedino se znam našaliti da sve ono što nisam realizirao kao nogometaš, uspio sam napraviti s hotelom – šali se Neno Nižić, koji ima dosta planova.

Uskoro počinje manja obnova hotela, gdje bi pri preuređenju voljeli okupiti svjetske povjesničare koji su pisali o Dioklecijanovoj palači i organizirati druženja i predavanja, a njihova djela uvrstiti u hotelsku biblioteku (i rimski car ju je imao odmah pokraj dnevnog boravka). Uz hotel se nalazi neizgrađeno zemljište koje je Neno kupio i volio bi, uz podršku grada i Zavoda za zaštitu spomenika, proširiti hotel. Tako bi se veći dio njegovih gostiju mogao uvjeriti da uistinu “nima Splita do Splita”.

Video: Neobična i zanimljiva hrvatska prezimena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije