Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT U ZELENOJ OAZI

Suđenje za žrtve požara u staračkom domu: Bili su mršavi pa sam ih mislila iznijeti, baciti na livadu

Zagreb: Započelo suđenje vlasnici doma u kojem je izgorjelo šest štićenika
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
13.04.2021.
u 15:16

Z. Putak je svjedočila kako je radila noćne smjene sama, a kazala je kako je u maloj kući gorio kalorifer, koji je po optužnici, uzrok požara

- Ja sam tu noć delala kao njegovateljica, a kako smjena traje 12 sati moraš se dobro organizirati da sve stigneš napraviti.  U prvoj zgradi je bio 21 korisnik, a u manjoj kući njih šest. Svaka dva i pol sata sam išla tamo okretati osobu koja je imala 104 godine i imala je neke ranice. Zadnji put sam  te noći tamo bila oko 4 sata, a u glavnu  kuću sam se vratila malo prije 5. Kojih desetak minuta kasnije sam vidjela da ide dim iz male kuće. Zvala sam vatrogasce i šeficu, a dok sam došla dolje, već je i susjed bio tamo. Ti korisnici su bili mršavi pa sam mislila da ih mogu iznijeti, baciti na livadu, spasiti. No kada sam otvorila vrata, odbacilo me nekih pet, šest metara - kazala je Zdenka Putak.

Ona je bila njegovateljica u Domu za stare i nemoćne osobe Zelena oaza u kojem je 11. siječnja lani izbio požar u kojem je smrtno stradalo šestero korisnika. Zbog toga je na optuženičkoj klupi završila Gabrijela Čičković, vlasnica tog doma, koja je optužena za teško djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine. Ona niječe krivnju, a suđenje koje je počelo u veljači na zagrebačkom Županijskom sudu, jučer je nastavljeno saslušanjem svjedoka.

Z. Putak je svjedočila kako je radila noćne smjene sama,  a kazala je kako je u maloj kući gorio kalorifer, koji je po optužnici, uzrok požara. Kazala je da je bio smješten između zida i kreveta, da je krevet imao metalne noge, te da ne zna koliko je taj kalorifer bio star. 

Njezina kolegica Marija Landripet kazala je kako je Gabrijela Čičković željela uvesti centralno grijanje no da njezin suprug nije bio za to. Kazala je i da joj nije bilo ugodno raditi uz tolike grijalice. 

- Grijanje na grijalice bilo nam je doslovno tabu tema. Gazdarica je htjela uvesti centralno grijanje ali spletom okolnosti do toga nije došlo - kazala je.

Rekla je i da je Gabrijela Čičković skrivećki uređivala kućicu, zapravo pomoćni objekt u kojem je bilo šestero nepokretnih korisnika. 

- Sama je u tajnosti postavila bolji pod, uredila zidove, stavila slike. Njezin suprug ni to nije dozvolio - rekla je svjedokinja, koja je izričito negirala da bi jedna od njegovateljica učestalo upozoravala da se osjeti neugodan miris i čudan zvuk dok su grijalice radile.

Prema optužnici, G. Čičković se tereti da je kao vlasnica staračkog doma tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Oroslavju. Rješenje se odnosilo na njezin dom na adresi Dolinska 8 u Andraševcu. No, kasnije je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi proširila svoju djelatnost i na pomoćni objekt. U pomoćni objekt, a radilo se o spremištu izgrađenom od drveta i cigle, smjestila je šestero starijih, teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Riječ je bila o ljudima u dobi od 69 do 104 godine, koji su, tvrdi tužiteljstvo bili potpuno ovisni o tuđoj pomoći, te im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Kako je Gabrijela Čičković s obitelji živjela u kući udaljenoj 700 metara od pomoćnog objekta, prema stavu tužiteljstva bila je potpuno svjesna da ti korisnici nemaju potrebnu 24-satnu skrb. Tužiteljstvo tvrdi da su ti njezini potezi odnosno izostanak nadzora nad teško pokretnim i nepokretnim ljudima, doveli su u opasnost njihove živote, a sve je kulminiralo 11. siječnja kada je između četiri i pet sati ujutro došlo do kvara na električnom kaloriferu kojim su grijane prostorije.

Uređaj se zbog tog kvara zapalio, a kako u pomoćnom objektu nije bilo njegovateljice, požar se proširio po cijelom objektu, usmrtivši šestero štićenika, koji su se ugušili ugljičnim monoksidom.

Noćas izgorjelo više parkiranih automobila na Jarunu

Komentara 3

CO
Condorgrab
19:46 13.04.2021.

Naravno, opet, apsolutno nitko od socijalnih radnica koje su itekako dobro znale za taj ilegalni dom, nije na optuženičkoj klupi. Naprotiv, ONE tuže one koji upozoravaju na njihov nerad.

AD
adminka
19:22 13.04.2021.

kalorifer??? pa to puše i ronda, zuji i niš ne grije...sramota sa time grijati bolesne i stare ljude...strava!!

VL
vlada1
15:26 13.04.2021.

Nakon toga iskustva bilo bi najbolje da gospođa Gabrijela otvori krematorij.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije