Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malverzacije u Vatikanu

Bild: Kardinal Bertone pod istragom

vatikan
Foto: Press Association/Pixsell
20.05.2014.
u 15:23

Brülhart je kazao kako je bilo nepravilnosti u financijskom poslovanju u Vatikanu, odnosno sumnjivih financijskih transakcija

U Vatikanu je otvorena istraga protiv bivšeg državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea (80) zbog malverzacije, objavio je njemački list Bild. Vatikan preko šefa ureda za tisak oca Lombardija daje do znanja kako protiv Bertonea "nije otvorena nikakva kaznena istraga vatikanskog tužiteljstva". No, u Bildu se govori o unutarnjoj istrazi financijske ustanove, a ne o kaznenoj istrazi.

Bild piše kako je AIF, ustanova za nadzor financija Svete Stolice, pokrenula istragu zbog sumnje da je 15 milijuna eura prebačeno s vatikanskih bankarskih računa u korist ustanove za produkciju filmova za televizijske mreže Lux Vide u vlasništvu bivšeg predsjednika talijanske televizije RAI Ettora Bernabeija (93). Bild prenosi kako Švicarac René Brülhart, koga je na čelo AIF-a postavio papa Franjo, nije htio ni opovrgnuti ni potvrditi navodnu istragu protiv Bertonea.

 - Neću potvrditi ni opovrgnuti istragu o Bertoneu, te neću kazati ništa glede posebnih ili osobnih slučaja“, rekao je Brülhart prema pisanju Bilda. Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio izvješće AIF-a, Brülhart je kazao kako je bilo nepravilnosti u financijskom poslovanju u Vatikanu, odnosno sumnjivih financijskih transakcija.

Bertone je, navodno, pritiscima na vatikansku banku IOR omogućio financijsku potporu tvrtki Lux Vide. Vatikanska banka je, navodno, bila protiv takve potpore. Rene Brülhart je 19. svibnja predstavio službeno izvješće o djelovanju AIF-a, ali u njemu se nije spominjala istraga protiv Bertonea, koji je u današnjoj izjavi za talijansku novinsku agenciju Adnkronos opovrgnuo optužbe Bilda.

 - O pogodbi između IOR-a i društva Lux Vide raspravljalo se i ona je usvojena na sastanku kardinalske komisije za nadzor financija i vijeća za nadzor na sastanku 4. prosinca 2013. godine“, kazao je Bertone. Bernabeija, koji je bio na čelu RAI-a od 1960. do 1974. i koji je 1992. osnovao tvrtku Lux Vide, primio je 13. prosinca 2013. i papa Franjo. Njegova tvrtka je proizvela i televizijama cijeloga svijeta prodala filmove papama Ivanu XXIII. i Ivanu Pavlu II., zatim o Majci Terezi itd.

>> Bertone je bio pravi državni premijer

Komentara 7

JM
jorgovan.mojski
19:56 20.05.2014.

lako je njemu, ode kolegi na oprost grijeha, i sve ok, kolega kolegi oprasta

JM
jorgovan.mojski
20:01 20.05.2014.

zene traze od papa ,da prestane celibat, da se najzad prekine sa bojkotom bracne veze izmedju zena i biskupa itd....oficielno nema nista oko toga, ali po nekim informacijama poznato nasoj redakciji,ima i nona te biskupa koji postaju majke i ocevivi a da pritom ne znaju tko je "kriv" za to

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
19:21 20.05.2014.

mafijaš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije