Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET ZAVRŠEN

Biden sa Zelenskim: Prije godinu dana svijet se pripremao za pad Kijeva, možda čak i cijele Ukrajine

U.S. President Biden visits Kyiv
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/3
20.02.2023.
u 13:29

Tijekom posjeta dvoje predsjednika održalo je sastanak, nakon čega su sazvali i zajedničku konferenciju za medije. Prvi se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je kazao kako ''demokratski svijet mora pobijediti u ovoj povijesnoj borbi''

Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu američki predsjednik Joe Biden posjetio je ovoga ponedjeljka glavni grad Kijev. Tamo je stigao vlakom s poljske granice, a nakon nekoliko sati boravka vraća se u Poljsku gdje će boraviti dva dana. Tijekom posjeta dvoje predsjednika održalo je sastanak nakon čega su sazvali i zajedničku konferenciju za medije. Prvi se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je kazao kako ''demokratski svijet mora pobijediti u ovoj povijesnoj borbi''.

Najvažniji posjet dosada

"Ovo je najvažniji posjet u cijeloj povijesti američko-ukrajinskih odnosa. Danas su naši pregovori bili vrlo plodonosni – kazao je na početku.

Odluka SAD-a da Ukrajini da tenkove Abrams ranije u siječnju već je pridonijela jačanju ukrajinske obrane, kazao je Zelenski, dodajući da su on i Biden razgovarali i o dalekometnom oružju.

"Znam da će biti vrlo značajan paket podrške Ukrajini... koji će služiti jasnom signalu da ruska agresija nema šanse", rekao je Zelenski.

U.S. President Biden visits Kyiv
1/11

"Ukrajina vam je zahvalna, gospodine predsjedniče", rekao je Bidenu.

Potom se obratio Biden, osvrćući se na razgovore koje je prošle godine uoči početka invazije vodio sa Zelenskim.

– Prošle smo godine u ovo vrijeme razgovarali telefonski. Ruski zrakoplovi bili su u zraku, a ruski tenkovi prelazili su vaše granice. Vi ste mi rekli da ste u daljini čuli eksplozije, nikada to neću zaboraviti. Te mračne noći prije godinu dana svijet se doslovno spremao za pad Kijeva – kazao je Biden.

Novi paket oružja

– Godinu dana kasnije, Kijev stoji. Ukrajina stoji. Demokracija stoji – dodao je.

Biden je u govoru također naglasio kako mu je Kijev prirastao srcu te se dotaknuo i svih službenih posjeta glavnom ukrajinskom gradu. Američki je predsjednik obećao novo oružje Ukrajini, prije svega topničko streljivo, i obećao toj zemlji američku "nepokolebljivu" potporu protiv ruske invazije. Rekao je da će Washington biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Kako je najavio, radi se o paketu vojne pomoći vrijednom 500 milijuna dolara koji će biti objavljen u utorak.

– Ukrajina ima podršku Amerike i cijelog svijeta – kazao je.

– Žrtva koju je Ukrajina morala podnijeti bila je prevelika. Znamo da su pred vama teški dani i mjeseci, možda i godine. No, Putinovi ciljevi su neuspješni. Deseci tisuća vojnika ne žele biti u ruskoj vojsci, čak ni u Rusiji jer ne vide budućnost u toj zemlji. Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali bio je u krivu – zaključio je Biden.

>> VIDEO Kako izgleda život obitelji s više djece? Cijene u trgovini dva puta provjere, kupuju na akciji...

Komentara 11

KI
kimy
13:43 20.02.2023.

A gde se trenutno nalazi US Army? Svuda osim u Americi.

Avatar S 300
S 300
13:49 20.02.2023.

Veliki junak, došao tajno. Možda je mislio da ide u Urugvaj?

Avatar Fiume
Fiume
13:40 20.02.2023.

Ako je Biden, onda je i Zelensky, a ne Zelenski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije