Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika prema Palestincima

Biden razmatra sankcije radikalnom izraelskom ministru Ben-Gviru

U.S. President Biden arrives at John F. Kennedy International Airport in New York
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/10
23.02.2024.
u 08:40

Tri su Palestinca na autocesti u okupiranoj Zapadnoj obali u predgrađu Jeruzalema ubila jednog izraelskog vojnika i ranila njih 11

Radikalni ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir zabranio je muslimanima da se klanjanju u džamiji Al-Aqsa u vrijeme trajanja mjeseca ramazana, što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prihvatio. Nije se dugo trebao čekati odgovor – tri su Palestinca u pucnjavi na autocesti u okupiranoj Zapadnoj obali u predgrađu Jeruzalema ubila jednog izraelskog vojnika i ranila njih 11. Pucnjava se dogodila u blizini izraelskog naselja Ma’ale Adumim.

Unatoč svim mjerama sigurnosti, tri palestinska napadača uspjela su iz grada Betlehema doći do mjesta zločina, izići iz vozila i početi pucati iz automatskog oružja na automobile usred prometne gužve na cesti prema Jeruzalemu. Snage sigurnosti ubile su svu trojicu napadača na mjestu događaja.

Ministar Ben-Gvir pozvao je na nužnost hitnog postavljanja barijera oko palestinskih sela, ističući da je zaštita židovskog stanovništva na Zapadnoj obali važnija od slobode kretanja za Palestince. Zbog svoje politike prema Palestincima, američki predsjednik Joe Biden prijeti da će ministru nacionalne sigurnosti Itamaru Ben-Gviru uvesti sankcije zbog poticanja nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali.

GALERIJA Posljedice izraleskog napada na jug Gaze

U.S. President Biden arrives at John F. Kennedy International Airport in New York
1/7

“The Times of Israel” citirao je američkog dužnosnika koji je izjavio da Bidenova administracija ozbiljno razmatra uključivanje Ben-Gvira u popis osoba koje će biti podvrgnute sankcijama, dok radikalni ministar financija Bezalel Smotrich nije obuhvaćen sankcijama. Ben-Gvir je olakšao postupke dobivanja dozvola za nošenje oružja za Izraelce nakon napada Hamasa 7. listopada, a novine “Haaretz” izvijestile su da su on i njegovi suradnici dodijelili 14.000 dozvola za oružje bez nadzora. Početkom ovog mjeseca, američki predsjednik izdao je izvršnu naredbu radi kažnjavanja židovskih doseljenika koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali, s namjerom rješavanja aktivnosti koje podrivaju mir i stabilnost na tom području. Isto tako, Bidenova administracija razmatra ukidanje “Pompeove doktrine”, koja tvrdi da naselja sama po sebi nisu u sukobu s međunarodnim pravom.

Direktor CIA-e Bill Burns stigao je u Pariz na razgovore s katarskim, egipatskim i izraelskim dužnosnicima o naporima za postizanje sporazuma o oslobađanju izraelskih zatvorenika u Gazi. Američki predsjednik Joe Biden želi pokušati postići dogovor prije početka ramazana za manje od tri tjedna kako bi osigurali privremeni prekid vatre tijekom muslimanskoga svetog mjeseca.

Sadašnji prijedlog koji forsira Bidenova administracija zaustavio bi borbe na najmanje šest tjedana. Glavna je sporna točka neslaganje o broju palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni i kako odrediti popis za prvu fazu onoga što bi moglo biti sporazum u tri faze. Izaslanstvo Hamasa na visokoj razini stiglo je u utorak u Kairo kako bi razgovaralo s dužnosnicima egipatske obavještajne službe o potencijalnom dogovoru o puštanju talaca.

VIDEO Izraelska vojska objavila video koji prikazuje Hamasovu mrežu tunela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije