Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.02.2022. u 21:55

Odlukom američkog predsjednika kažnjava se Afganistance kojih više od polovice nije rođeno prije napada 11. rujna

Dok se svijet bavi mogućim ratom Rusije i Ukrajine, američki predsjednik Joe Biden donio je odluku o podjeli zamrznutih afganistanskih 7 milijardi dolara u američkim bankama kao naknadu obiteljima žrtava terorističkih napada 11. rujna u SAD-u i humanitarnu pomoć. Bidenova odluka nije šokirala samo Afganistance nego i same Amerikance koji dobro znaju tko je odgovoran za taj teroristički napad. Većina američkih medija Bidenovu odluku nazvala je nedostatkom savjesti i ljudskosti.

”Američka krađa i zapljena zamrznutog novca afganistanskog naroda najniža je razina ljudskog i moralnog rasapa te zemlje i njezina naroda”, kazao je talibanski glasnogovornik Mohamed Naim Vardak dok su mnogi Afganistanci na društvenim mrežama napisali da Biden krade novac od mnogih zaslužnih Afganistanaca koji ništa nemaju s terorizmom u SAD-u. Evidentno je da ni jedan Afganistanac nije bio među teroristima uključenim u napad na SAD. Ekonomski stručnjaci tvrde da bi podjela zamrznute imovine, kako je navedeno u Bidenovoj uredbi, bila katastrofa za afganistanski narod koji živi na rubu siromaštva.

Samo po sebi nameće se pitanje zašto je Joe Biden naglo promijenio svoju politiku i stav glede napada na SAD 2001., s obzirom na to da je sam, nakon što je postao predsjednik SAD-a, FBI-u odobrio skidanje oznake povjerljivosti s dokumenata istrage o terorističkom napadu 11. rujna. FBI je odmah objavio nekoliko svojih dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. rujna i sumnjom na potporu saudijske vlade otmičarima zrakoplova. Prvi objavljeni dokument, koji datira iz 2016., iznosi detalje rada FBI-a na istrazi i navodne logističke potpore koju su saudijski konzularni dužnosnik i osumnjičeni saudijski obavještajni agent u Los Angelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli zrakoplove 11. rujna 2001. Dokument objavljen na 20. godišnjicu smrtonosnih napada još ima znakovite izostavljene dijelove. U dokumentu se iznose pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI-a na Omara al Bayoumija koji je navodno saudijski student u Los Angelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent. U FBI-evu dokumentu opisuje ga kao duboko upletenog u pružanje “pomoći oko putovanja, smještaja i financiranja” dvojici otmičara. U prvom dokumentu FBI-a sve je još uvijek maglovito i prema njemu je Saudijska Arabija malo kriva, a malo nije za 11. rujna.

U tom prvom objavljenom dokumentu, iako su mnogi dijelovi i dalje zatamnjeni, vidi se utjecaj nekih saudijskih moćnika, ali se skida odgovornost s režima u Rijadu. Je li to tako zbog saveza između Rijada i SAD-a u regiji ili možda zbog ugovora o prodaji oružja SAD-a Saudijskoj Arabiji za 512 milijardi dolara u idućih deset godina. Evidentno je da je Saudijska Arabija itekako imala svoje prste u terorističkim napadima 11. rujna. Naime, u američkim obavještajnim dokumentima stoji kako je službena vlast Saudijske Arabije financirala i pomagala 17 terorista koji su izvršili napad na SAD. Saudijske vlasti od samog napada odlučno negiraju da s time imaju ikakve veze te su ozbiljno zaprijetile SAD-u i tadašnjem predsjedniku Baracku Obami da će prodati američke obveznice ako u kongresu prođe zakon koji će dopustiti mogućnost javne objave istrage o tome je li se vlada Saudijske Arabije može smatrati odgovornom za napad 11. rujna 2001. Saudijska Arabija drži 750 milijardi dolara vrijedne američke obveznice te bi njihova prodaja mogla utjecati na američku ekonomiju i vrijednost dolara.

Zbog geopolitičkih i strateških interesa SAD-a, Saudijska Arabija, koja je glavni suparnik Irana, ponovno je postala miljenik Joea Bidena, kao što je to bila i bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu. Joe Biden je tako odlučio kazniti siromašni afganistanski narod, a ne bogati režim Saudijske Arabije. Odluka američkog predsjednika da afganistanski novac usmjeri obiteljima žrtava 11. rujna nerazumna je u trenutku kada se Afganistanci suočavaju s glađu i humanitarnom krizom, a milijuni njih žive na rubu gladi. Nisu smjeli biti ponovno kažnjeni za zločin koji nisu počinili. Afganistanci nikada nisu ni izabrali talibane, oni su silom preuzeli vlast, a afganistanski narod pretrpio je gubitak i bol koji su bili izravna posljedica rata protiv terorizma koji je SAD vodio protiv Al-Qaide i drugih ekstremističkih skupina i u kojem je život izgubilo više od 90.000 afganistanskih civila. Afganistanski narod nije odgovoran za napade 11. rujna, on je žrtva njegovih posljedica i sada ga se i kolektivno kažnjava. Zanimljivo je da Joe Biden kažnjava Afganistance kojih više od polovice nije bilo ni rođeno prije 2001. godine.

”Živjela američka humanost, demokracija i sloboda!”, na društvenim mrežama komentirao je odluku Joea Bidena jedan Afganistanac.

Komentara 2

Avatar Tombstone
Tombstone
14:20 24.02.2022.

Teska sirotinja ima 7 milijardi dolara? Jadni siromasni afganistanci su se svaki tjedan spustali s planina i putovali do prve podruznice neke americke banke u Njemacku ili S. Arabiju da na stednju stave 1 dolar koji su taj tjedan zaradili? Ta sredstva pripadaju afganistancima jednako koliko su Titove vile po svijetu nakon njegove smrti pripadale nama

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:25 24.02.2022.

Pa što je ovo ?? Jel tu lovu trebao dati Hassanu ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije