Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA NOVCA ZA MITO

Bezvrijednom novčanicom protiv korupcije

0 rupija
5th pillar
28.01.2010.
u 14:09

Recept koji su za suzbijanje sveprisutne korupcije smislili u Indiji, davanje "mita" od 0 rupija, pokazao se silno uspješnim i dokazao da je u većini slučajeva dovoljno reći "ne" onima koji traže mito da bi obavili svoj posao.

Ideja za jedinstvenu akciju za suzbijanje korupcije potekla je od jednog Indijca koji radi u SAD-u, profesora fizike na sveučilištu u Marylandu, kojeg je tijekom putovanja po domovini užasnula opća rasprostranjenost korupcije i svakodnevno traženje mita u svim prilikama. Profesor je došao na ideju o novčanici bez vrijednosti, koja bi se mogla davati u svim prilikama umjesto zatraženog mita, kao jasna izjava da mita neće biti i točka.

Profesorovu ideju prihvatio je Vijay Anand, predsjednik nevladine organizacije Peti stup čiji je cilj upravo borba protiv korupcije, i doista tiskao novčanicu koja izgledom podsjeća na 50 rupija, a malo je veća od novčanice od 1000 rupija. Pored lica Mahatme Gandhija na novčanici je i denominacija od nula rupija, a na mjestu gdje na pravim novčanicama piše "donosiocu će se isplatiti..." na antikorupcijskoj "novčanici" je zakletva "Obećavam da neću ni prihvaćati ni davati mito."

Uslijedila je javna akcija dijeljenja bezvrijednih novčanica koja je Petom stupu donijela veliki publicitet i postigla nezapamćen uspjeh. Prvih 25.000 novčanica razgrabljeno je takvom brzinom da se Peti stup morao opet obratiti tiskarima, i dosad je u godinu i pol dana akcije razdijeljeno više od milijun novčanica od nula rupija.

Zabilježeni su brojni primjeri dužnosnika koji su, kad su umjesto traženog mita dobili nula rupija, najednom "promijenili ploču" i poslušno obavili posao za koji su plaćeni, ne tražeći nikakav dodatak. Jedan dužnosnik u državi Tamil Nadu toliko se preplašio bezvrijedne novčanice da je ne samo dao dopuštenje za uvođenje električnog  priključka što je prije toga masno naplaćivao nego je i vratio sav novac koji je prije toga mitom sakupio.

Naravno, ima slučajeva koji su tvrđi, i u zemlji do srži prožetoj korupcijom samo reći "ne" ponekad ne samo da nije dovoljno nego je i opasno, ali bezvrijedne novčanice su dobar početak za nekakvu širu akciju, zar ne?

Ključne riječi

Komentara 5

M2
maestro-25
14:24 28.01.2010.

Bravo!!! Veoma kreativna ideja koja je vrijedna pohvale!

JA
jankoprekobrda
14:30 28.01.2010.

U HR bi bilo interesantno jer bi i te novcanice kupovao po vezi za mito.

OB
-obrisani-
15:44 28.01.2010.

ta novcanica je prijeko potrebna Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije