Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA SATA KAOSA

Bez struje je ostalo 2,5 milijuna Hrvata: Ljudi su ostali zarobljeni u dizalima, operacije su odgođene...

Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/5
22.01.2024.
u 09:35

Tehnički kvar, koji se dogodio u jednom od najvažnijih elektroenergetskih čvorišta u Hrvatskoj, pokrenuo je lančanu reakciju – bez struje su najprije ostali Zagreb, Sisak, Varaždin, Karlovac, Čakovec, Bjelovar, Križevci, Novska, Kutina i Krapina, kao i sva naselja u njihovoj okolici

Dva sata potpunog kaosa, deseci uspaničenih ljudi, zatočenih u dizalima, prometni kolaps, paraliziran tramvajski promet, zaustavljeni električni vlakovi, odgođene operacije, zagušene telefonske linije u HEP-u i centrima za obavještavanje ... Ne, nije riječ o scenariju nekog filma katastrofe, nego o stvarnom događaju, kojeg se mnogi od vas vjerojatno i sjećaju. Na današnji dan, 22. siječnja 2003. godine, zbog kvara na trafostanici Tumbri, kraj Zagreba, bez struje je, gotovo u sekundi, ostalo čak dva i pol milijuna stanovnika sjeverozapadne Hrvatske.

Tehnički kvar, koji se dogodio u jednom od najvažnijih elektroenergetskih čvorišta u Hrvatskoj, pokrenuo je lančanu reakciju – bez struje su najprije ostali Zagreb, Sisak, Varaždin, Karlovac, Čakovec, Bjelovar, Križevci, Novska, Kutina i Krapina, kao i sva naselja u njihovoj okolici. Struja je tako, u sekundi, automatski nestala u čak 10 hrvatskih županija, od Karlovca, do Požege te u Zagrebu, zbog čega je više od polovice stanovništva Hrvatske ostalo bez električne energije.

1/2

Nakon što je zaštitni sustav reagirao automatskim iskapčanjem, osigurano je pouzdano napajanje te su dijelovi mreže, koji su ostali bez struje, postupno ukapčani. Iako se, već 40-ak minuta nakon nestanka, struja postupno počela vraćati, sjeverozapadnom Hrvatskom zavladao je pravi kaos. Samo su vatrogasci u Zagrebu zaprimili 50-ak dojava o ljudima zatočenim u liftovima, a takvih je slučajeva bilo i u ostalim gradovima pogođenim nestankom električne energije. Na svim većim križanjima stvorile su se gužve, a na ona najzagušenija odmah su izašli policajci, kako bi regulirali promet.

U totalnom je prekidu, gotovo puna dva sata, bio zagrebački tramvajski promet, pa su putnici do svojih odredišta morali nastavi pješice ili taksijem. Električni vlakovi su kasnili. U nekim su bolnicama, među kojima je bila i varaždinska, odgođene operacije, a i Sabor je odgodio početak svoje prve sjednice, nakon zimskog prekida. Vozači nisu mogli kupiti gorivo, jer su benzinske crpke bile zatvorene, a neki su trgovci, kako bilježi naša arhiva, zbog neupotrebljivih blagajni, ispod pulta izvukli već zaboravljene blokove računa.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Vremenski stroj još nismo izumili, ali zato vrlo sličnu funkciju ima naša digitalna arhiva. Povijest Hrvatske i svijeta na jednom mjestu. U našoj bogatoj arhivi sva su novinska izdanja. Pogledajte što se dogodilo na vaš rođendan, kako je Zagreb izgledao prije...zabavite se i educirajte klikom ovdje: https://arhiva.vecernji.hr/

Zbog nestanka struje i mnoge su tvrtke pretrpjele znatne štete. U kutinskoj Petrokemiji bilo je prekinuto pokretanje proizvodnje amonijaka, glavne sirovine za mineralna gnojiva, a predviđalo se da bi ponovno pokretanje moglo stajalo čak pola milijuna eura.

POVEZANI ČLANCI:

Kako je pojasnio tadašnji predsjednik uprave HEP-a, Ivo Čović, glavni razlog pucanja elektroenergetskog sustava u tom dijelu Hrvatske bio je kvar, odnosno pad prekidača u trafostanici 30 km južno od Zagreba, što je prouzročilo ispadanje iz pogona svih 110 kilovoltnih dalekovodnih veza u trafostanici. Uslijedio je lančani proces, jer je trafostanica Tumbri najvažniji objekt prijenosa električne energije u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Nakon što je otkriven kvar, najprije je uspostavljena proizvodnja električne energije u elektranama, koje su ostale bez napajanja, a kasnije su se strujom počela opskrbljivati kućanstva te je do 11 i 30 sati uspostavljena gotovo redovita opskrba na cijelom području koje je, tog siječanjskog dana, bilo pogođeno nestankom struje.

Komentara 4

PO
Poganec
13:57 22.01.2024.

Samohvala to NASA kvaliteta.HEP za nista nije sposoban.Korupcija i kradja skupa sa odvjetnicima koji varaju klijente i djele novce izmedju sebe a klijeti ostanu ostecenini. To na je NASA HR.i nikako drugacija,primjer samo HEP Osijek sa okolicom

Avatar cipelcug oluja 45
cipelcug oluja 45
12:58 22.01.2024.

Samo vi glasajte za hdz...

SN
Snv
11:40 22.01.2024.

Još jedan dokaz sposobnosti sedmoglave koalicijske aždaje čije su nas 3 godine unazadile za 30 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije