Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTRANSLAW Zagreb 2015.

Bez poznavanja europskog prava nema opstanka hrvatskih prijevoznika niti njihove konkurentnosti

INTRANSLAW Zagreb 2015.
Foto: PR FOTO
1/3
22.09.2015.
u 12:45

Više od 90 posto propisa koji uređuju područje transporta i transportnog prava donosi se u Bruxellesu i izjednačava pravila na razini čitavog jedinstvenog EU tržišta. Države članice imaju odgovornu ulogu transponiranja ciljeva EU direktiva u domaće zakonodavstvo, dok Uredbe imaju izravan učinak. Presude Europskih sudova čine također integralni dio pravne stečevine koji valja poznavati i primijeniti. No, koliko smo upoznati s novim pravilima, koja su od 1. srpnja 2013. hrvatsko pozitivno pravo u ovom području?

Upravo je to jedna od tema kojom će se pozabaviti 1. Međunarodna konferencija o transportnom pravu i pravu osiguranja – INTRANSLAW Zagreb 2015. koja će se održati 15. i 16. listopada 2015. godine u Zagrebu.

Kako pokazuju podaci s terena, hrvatski prijevoznici trebaju se upoznati s transportnim pravilima i odredbama o kojima im uvelike ovisi opstanak i konkurentnost na liberaliziranom jedinstvenom tržištu. Većina prijevoznika teško se snalazi u mnoštvu propisa koji se svakodnevno donose u Europskoj uniji ili na pretragu troše izuzetno mnogo vremena i energije.

Hrvatska je sastavni dio tržišta Europske unije stoga je poznavanje europskog transportnog prava nužnost, kako bi prijevoznici saznali kako i koje državne potpore mogu ostvariti ili kako osmisliti dovoljno dobre projekte kako bi povukli novac iz europskih fondova namijenjenih razvoju prometa i transporta.

U sklopu konferencije INTRANSLAW Zagreb 2015. održat će se niz predavanja i panela, na kojoj će vodeći domaći i strani stručnjaci iz prakse i znanosti otvoriti velik broj iznimno aktualnih pravnih tema iz svih grana prometa. Iz sadržaja treba posebno istaknuti panel o financiranju infrastrukturnih projekata, na kojem će se raspravljati o tome jesu li tradicionalne banke konkurentne i mogu li one svojim sredstvima financirati velike infrastrukturne projekte poput izgradnje novog terminala Zračne luke Zagreb ili Pelješkog mosta.

Osim predavanja i panela, posebnu zanimljivost čini i INFO – Lab radionica, na kojoj će 20 polaznika na računalima proći interaktivnu edukaciju pretraživanja različitih izvora prava EU s vodećim informacijskim stručnjakom u području, voditeljicom Europskog dokumentacijskog centra Pravnog fakulteta u Zagrebu mr. sc. Aleksandrom Čar.

Konferencija će pokušati, primjerima iz prakse i iskustva stručnjaka, pokazati kako uhvatiti korak s ostatkom Europe i pronaći svoje mjesto na otvorenom tržištu.

"Preko 90 posto svih pitanja u svim granama prometa uređeno je primarnim i sekundarnim zakonodavstvom EU. Prema nekim izvorima, to iznosi preko 30 tisuća stranica propisa i preko 100 presuda Suda Europske unije. To ogromno područje danas je pozitivno hrvatsko pravo i valja ga poznavati ako se želi opstati na izuzetno kompetitivnom tržištu transportnih usluga EU. Međutim, praksa je pokazala da je razina pripreme i informiranja struke u području transportnog prava EU nedovoljna, a ponegdje gotovo i nepostojeća. Cijena takvog ne snalaženja jako je skupa i pogubna za dugoročnu konkurentnost sektora koji je od strateškog interesa za hrvatsku industriju i gospodarstvo", istaknula je prof. Nikoleta Radionov, predsjednica Organizacijskog odbora konferencije.

Velik dio programa posvećen je i pitanjima osiguranja rizika u transportu, temi koja je usko vezana uz svakodnevno poslovanje i opstanak transportne industrije. No, pored pojedinačnih tema iz područja osiguranja, biti će riječi i o iskustvima i izazovima s kojima je suočena sama industrija transportnog osiguranja po ulasku u Europsku uniju, o čemu će govoriti Margita Selan-Voglar iz Zavarovalnice Triglav iz Slovenije.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a tijekom dva konferencijska dana okupit će domaće i strane pravne stručnjake iz redova regulatornih agencija, prijevozništva, osiguranja, znanosti, odvjetništva i sudstva koji će raspravljati o brojnim aktualnim pitanjima vezanim uz ovo opsežno i dinamično pravno područje.

Više o samoj konferenciji kao i kako se prijaviti, možete pronaći na službenim stranicama konferenicije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije