Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
streetart galerija

Besplatan 'facelifting' zapuštenih gradskih fasada

silvijana drazović, zadarska slikarica
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
09.08.2012.
u 15:44

Nije riječ ni o muralima ni o grafitima, nego o klasičnom slikarstvu outdoor bojama otpornima na atmosferske promjene, a svaka fasada dobit će reljefni okvir kao prava slika koja visi na zidu

– Budući da je sve manje pravih galerija, možemo čak reći da polako i nestaju, mi smo odlučili atelijere zamijeniti ulicom i ući u interaktivni odnos s kritikom. Ideja se stvarala i dorađivala tri godine i danas imamo StreetArt galeriju, jedinstvenu u Hrvatskoj, a koliko znam, sličnih projekata nema ni u bližem susjedstvu, govori akademska slikarica Silvijana Dražović, koja je u ove sparne dane okupila kolege slikare iz udruge Artdefacto, Irenu Baković Marušić iz Zadra, Karin Grenc i Borisa Šituma iz Splita, Darka Jovanovića iz Osijeka i Željka Mucka iz Koprivnice, i započela besplatan "facelifting" zapuštenih pročelja stare Brodarske ulice u središtu Zadra.

Sve je to, kaže, bilo lijepo zamišljeno, ali najprije je trebalo dobiti suglasnost stanara da im se "ovakvo što" događa pod prozorima, uvjeriti lokalnu zajednicu u korisnost projekta, pokušati nabaviti novac.

– Ministarstvo kulture podržalo nas je i deklarativno i financijski, a ovogodišnja prva faza vjerojatno će nam otvoriti vrata u nekim europskim fondovima i Ministarstvu turizma jer je StreetArt galerija i nova turistička ponuda grada, objašnjava Silvijana i dodaje da projekt nije rezerviran samo za slikare. Umjetnik, barem nakratko, može postati svatko i nikoga se neće ograničavati u kreativnim slobodama. Ove godine pismeno dopuštenje za oslikavanje fasada dalo je devet stanara.

– Moramo reći da nije riječ ni o muralima ni o grafitima, nego o klasičnom slikarstvu outdoor bojama otpornima na atmosferske promjene, a svaka slika, odnosno fasada, dobit će reljefni okvir kao prava slika koja visi na zidu, uglas objašnjavaju umjetnici koji su već počeli dobivati narudžbe susjeda. Napominju da je i bio cilj razviti duhovitu interakciju sa stanarima, slučajnim prolaznicima, turistima. Neki gunđaju, ali većina je zadovoljna, iskazuju želje, jedni bi htjeli na fasadi bačvu jer je nekad davno njihov djed tu imao točionicu, jedni bi ptice, cvijeće, barkarijole kojima je nekad polazna stanica bio mul pokraj Brodarske ulice.

– Na ulicu su se vratili ljudi, djeca, ćakula, tračevi, briga za susjeda, a to je dio života koji smo izgubili, kaže Silvijana i najavljuje tiskanje svojevrsnog almanaha u kojemu će biti prikazana povijest starih obitelji, starosjedilaca Brodarske ulice.

Komentara 1

MU
mala ulica
16:49 09.08.2012.

Bravo Zadrani, prekrasna inicijativa. Mogli bi je slijediti i druge hrvatske sredine pa neka u svijetu govore; It's so croatian!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije