Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADARSKA ŽUPANIJA

Beroš zatražio očitovanje zbog ordinacije na Istu koju mještani opremaju vlastitim novcem

Zagreb: Konferencija za medije povodom obnove Klaićeve bolnice
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
23.12.2022.
u 19:04

Pitanje nedostatka liječnika i infrastrukture, kao i uređaja, na razini primarne zdravstvene zaštite ubuduće bi ministarstvo trebalo rješavati sa županijama, dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da će zatražiti očitovanje Doma zdravlja Zadarske županije zbog okolnosti da mještani vlastitim sredstvima i donacijama opremaju ordinaciju primarne zdravstvene zaštite na otoku Istu. "Zatražit ću očitovanje od zadarskog Doma zdravlja o stanju zdravstvene infrastrukture na lokaciji Ist-Molat", rekao je Beroš na konferenciji za novinare tijekom obilaska građevinskih radova u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. 

Beroš je komentirao medijske napise o opremanju ordinacije na Istu kampanjama preko društvenih mreža i lokalne televizije, te istaknuo da su te ordinacije zadaća županija jer su oni osnivači ustanova. "Zatražit ću očitovanje a potom, sa županijskim vlastima, tražiti rješenje za te izazove. Osobno doživljavam porazom zdravstvene administracije to što nije bila primjerena zdravstvena infrastruktura iako je realno da u svakom području RH ne možemo očekivati isti nivo", rekao je Beroš.

Pitanje nedostatka liječnika i infrastrukture, kao i uređaja, na razini primarne zdravstvene zaštite ubuduće bi ministarstvo trebalo rješavati sa županijama, dodao je.

Posebno je istaknuo kadrovske probleme na razini primarne zdravstvene zaštite i činjenicu da se 12 godina uopće nisu raspisivali natječaji za pojedine specijalizacije. "Sada su nam dostupna doista velika europska sredstva, posebno iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)  koja nam daju velike mogućnosti raspisivanja novih specijalizacija", rekao je ministar zdravstva.

Specijalisti u domovima zdravlja imat će jednak platni koeficijent kao oni u bolnicama. "Do sada to nije tako bilo, zato ne treba ni čuditi što nedostaje specijalista na razini primarne zdravstvene zaštite", zaključio je Beroš.

Govoreći o prvim reformskim potezima sljedeće godine, rekao je da bi početkom veljače trebao biti predložen novi koncept preventivnih sistematskih pregleda po dobi i prema spolu, a krenut će se s građanima iznad 45 godina koji nisu bili na pregledu kod obiteljskog liječnika protekle dvije godine.

Uskoro bi trebao biti uveden i novi sustav onkološke uputnice koja će omogućiti u roku jednoga mjeseca obradu, dijagnozu i tretman za sve onkološke bolesnike, jačat će se primarna i domovi zdravlja u koje dolazi specijalistička zdravstvena zaštita. Iduće godine predstoji i izmjena mreže javno-zdravstvene zaštite koja mora odgovarati demografskim kretanjima.

VIDEO Čačić: Plenković će meni procjenjivati ljagu? Takvih sam se nagledao i još ću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije