Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš o zabrani rada nedjeljom: 'Kad virus bude iza nas vraćamo se u normalu'

Foto: Screenshot/RTL
02.05.2020.
u 22:29

"U svakom slučaju, potrebna je određena odgovornost svih nas kao građana i kupaca, da ne bi bilo gužvi".

Ministar Vili Beroš gostovao je u emisiji RTL Danas. Komentirao je aktualnu situaciju, a posebno se osvrnuo na gužve u trgovinama te javni prijevoz.

Danas su ogromne gužve bile pored i u trgovinama, je li zabrana rada nedjeljom bila pametna odluka?

"Epidemiološki okvir je taj koji uzimamo u obzir. Također, treba znati da je ova subota specifična jer je petak bio neradni dan i možda je to razlog povećanih gužvi. U svakom slučaju, potrebna je određena odgovornost svih nas kao građana i kupaca, da ne bi bilo gužvi. Što se tiče nedjelje, mobilnost je jedan od najvećih faktora i rizika širenja infekcije. Rekli smo da će naše mjere biti fazne, prema tome kad jednom ova epidemija bude iza nas, moći ćemo razmišljati o potpunom vraćanju u normalne okolnosti", kazao je Beroš.

Ako budu i dalje takve gužva, razmišlja li se o tome da se taj dan odmora prebaci na neki drugi dan u tjednu?

"Da. Ali, ne radi se samo o gužvama u trgovinama nego i u javnom prijevozu, te gužve su nešto o čemu razmišljamo, razgovaramo oko toga i zbog toga ćemo poduzimati potrebne aktivnosti", rekao je Beroš.

Potom je govorio o reaktivaciji zdravstvenog sustava.

"Postoji mogućnost da neka ambulanta ili bolnica postane žarište. Realno je da virus uđe u sustav jer on i dalje postoji, nismo ga pobijedili", kazao je Beroš pa naveo da postoje scenariji za slučajeve novog "napada" koronavirusa u zdravstvenom sustavu.

"Ne zatvaramo cijelu ustanovu nego kao dosad, poštivat ćemo epidemiološke mjere. Gledajte, reaktivacija će biti postupna, od postupanja prema bolesnicima do zdravstvenih radnika. To je jedan vrlo opsežan dokument, koji je pokušao obuhvatiti sve scenarije, a s namjerom da krećemo u reaktivaciju jer u ovom trenutku svjedočimo činjenici da zdravstveni sustav nije preopterećen. Izbjegli smo, u ovom trenutku, talijanski i druge loše scenarije. Dobro stojimo s novooboljelima i hospitaliziranima. Ostavit ćemo određene kapacitete za tretman oboljelih, ali svi dijelovi sustava morat će pružati adekvatnu zdravstvenu zaštitu", komentirao je Beroš.

Kako će se izbjeći čekanja od tri do četiri sata kako je bilo dosad?

"Ministarstvo zdravstva daje administrativni okvir, nije nadređeno svim ustanovama, koje imaju svoje protokole i uvjete rade. Ono što je osnovno u komunikaciji s ravnateljima zdravstvenim ustanovama, jesu rasprave u ovom smjeru. Nadam se da scenarija s tolikim čekanjem neće biti, apeliram da se ne događaju", poručio je Beroš.

Komentara 34

PU
Pulchrum
22:40 02.05.2020.

Otkad su normalne okolnosti rad nedjeljom? To dok jedni nedjeljom uživaju u obiteljskom okruženju, na kavici kod prijatelja, npr. ministri, dotle trgovci i trgovkinje i ini rintaju do iznemoglosti za kunu više neke profitne liste. Ugledajmo se u naprednu europsku državu Njemačku, gdje se nedjeljom ne radi i točka i tako već desetljećima.

ZE
Zambija export-import
00:14 03.05.2020.

Virus nije bio iza nas, pa ste pustili degenerične tifusare u Jasenovac.

Avatar Romell
Romell
07:29 03.05.2020.

Nedelja treba stalno ostati neradna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije