Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekonstruiran helidrom

Beroš: Hitna helikopterska služba proradit će za mjesec dana

Split: Pokazna vježba i formiranje Hitne helikopterske službe na Firulama
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/38
01.03.2024.
u 16:00

Otvoren je obnovljeni helidrom KBC-a Split, najveći i najzaposleniji u Republici Hrvatskoj

Prvi helikopter Hitne medicinske službe sletio je na rekonstruirani helidrom splitskog KBC-a s obližnje Zračne luke 'Sveti Jeronim', a u njemu je bio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je najavio skoru implementaciju Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u Hrvatskoj.

– U samoj završnici uspostave HHMS u RH, otvaranjem rekonstruiranog helidroma Firule KBC-a Split te nastavkom edukacije medicinskih članova posade HHMS-a ostvarujemo značajan napredak u provedbi strateškog projekta ove Vlade te brojimo manje od trideset dana do operativnosti HHMS-a – izjavio je Beroš i precizirao kako će svi helidromi biti spremni do 30. ožujka kada će HHMS početi s radom na dnevnoj bazi.

Hrvatskoj će na raspolaganju biti uvijek na raspolaganju četiri helikoptera, od kojih će dva na Jadranu biti 24 sata u službi. Rekonstrukcija helidroma KBC Split vrijedna je više od 855.000 eura. Ovim ulaganjem splitski bolnički helidrom će dobiti najsuvremeniju opremu i signalizaciju za dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju.

Split: Pokazna vježba i formiranje Hitne helikopterske službe na Firulama
1/39

Ravnatelj KBC Split, Julije Meštrović istaknuo je kako je riječ o strateški najvažnijem helidromu u Hrvatskoj preko kojega se godišnje odradi petstotinjak intervencija.

– Važnost rekonstrukcije Helidroma Firule ima za mene poseban značaj. Više desetaka puta sam letio helikopterom kao dio liječničkog tima i pamtim veliki ponos i sreću kada je pacijent pravovremeno dobio zdravstvenu skrb zahvaljujući našoj koordinaciji. Ne zaboravimo da je i Helidrom Firule izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata da bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice za što brže njihovo zbrinjavanje u svrhu spašavanja života i smanjenja tjelesnog invaliditeta – podsjetio je Meštrović.

Na svečanosti je bio i dr. Joško Kalilić koji je 90-ih godina inicirao izgradnju helidroma.

– Helidrom je lijep, najveći, najljepši i nažalost, najzaposleniji u Hrvatskoj. U zadnjih 30 godina više od 10.000 teških bolesnika dovezeno na ovaj helidrom – rekao je Kalilić.

Komentara 2

LL
lijepa_li si
16:51 01.03.2024.

ovaj striček šuti i dela. bravo.

TR
tratincica68
16:49 01.03.2024.

Bice obnova kostala 50 milijuna eur

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije