Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Berlusconijevi parlamentarci prijete napuštanjem parlamenta

berlusconi
Reuters/PIXSELL
26.09.2013.
u 09:55

Berlusconijevi parlamentarci složno su se dogovorili kako će podnijeti skupnu ostavku u parlamentu ako njihov lider bude izbačen iz senata

Na djelu je subverzivna operacija kojom neki suci čine prevrat protiv pravne države, kazao je bivši premijer Silvio Berlusconi na sinoćnjem sastanku s predstavnicima njegove stranke Narod sloboda. Oni, Berlusconijevi parlamentarci, su pak složno odgovorili kako će podnijeti skupnu ostavku u parlamentu ako njihov lider bude izbačen iz senata.

Naime, 4. listopada bi parlament morao glasovati o izbacivanju ili ne Berlusconija iz senata na osnovu konačne kazne koju mu je izrekao Vrhovni sud kojom je kažnjen na četiri godine zatvora, odnosno s olakšicama na jednu godinu kućnog pritvora ili društveno korisnog rada i isključivanje iz političkog života zbog korupcije. Ako će parlament izglasovati izbacivanje Berlusconija, onda će iz parlamenta izaći i njegovi ljudi, kao i iz vlade u kojoj se nalaze u koaliciji sa strankom lijevog centra, Demokratskom strankom, i strankom Marija Montija. To znači i krizu vlade, pa premijer Enrico Letta koji se nalazi u New Yorku na Godišnjoj skupštini UN-a najavljuje kako može i odmah podnijeti ostavku, jer mu je dosta takvih ucjena.

Svi komentatori, osim dakako onih u listovima obitelji Berlusconi, pišu danas kako je odluka parlamentaraca Naroda slobode štetna po Italiju, jer bi dovela do političke nestabilnosti koja bi utjecala na novčarska tržiša i ekonomsku situaciju. Italija je polako počela izlaziti iz krize, a politička nestabilnost bi je vratila natrag u teškoće. Berlusconijevo ponašanje je, zaključuju komentatori, neodgovorno prema Italiji i Talijanima.

Silvio Berlusconi, pak, kaže kako ne spava 55 dana i kako je smršavio 11 kilograma od kada ga je Vrhovni sud defionitivno osudio. Kaže kako ne želi popustiti, kako je nevin, odnosno osuđen samo zato da ga se makne s političke pozornice itd. Svoj osobni problem sa sudstvom nameće kao općetalijanski dok su Italiji potrebne reforme i druge odluke koje bi povećale ekonomski rast.

>>Silvio Berlusconi kažnjen s čak 564 milijuna eura

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije