Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WIKILEAKS I ITALIJA

Berlusconi šteti ugledu Italije

Obama, Bewrlusconi i Medvedev
18.02.2011.
u 10:43

List Repubblica počeo je objavljivati depeše američkog veleposlanstva u Rimu u kojima je Berlusconi opisan kao nesposoban političar

RIM – Gafovima i pogrešno izabranim riječima talijanski premijer Silvio Berlusconi uvrijedio je gotovo svakog talijanskog građanina i europskog političkog čelnika, stoji u depeši američkog veleposlanstva u Rimu upućenoj State Departmentu. List Repubblica od danas je počeo objavljivati dijelove od gotovo 4000 poruka koje je američko veleposlanstvo u Rimu uputilo u SAD od 2002. do 2010. Ima više od 30.000 stranica u kojima se opisuje Italija kakvom je vidi američki saveznik, a sve je sadržano u dokumentima koje su od WikiLeaksa otkupili Repubblica i tjednik Espresso.

Nastojanje Silvija Berlusconija da “vlastite interese stavi iznad državnih štetilo je ugledu Italije u Europi i dalo je, nažalost, šaljivi ton prestižu zemlje u mnogim dijelovima vlade SAD-a”, napisao je američki veleposlanik u Rimu Ronald Spogli.

Spori, ali stalni ekonomski pad Italije kompromitira njezinu sposobnost da ima određenu ulogu na međunarodnoj pozornici, a njezino vodstvo nema strategiju, piše Spogli i naglašava kako talijanske institucije nisu na razini suvremene europske države. Korupcija je endemska, a stječe se dojam kako je čelništvo neučinkovito i neodgovorno. Talijanski čelnici nisu sposobni sučeliti se s problemima, a premijer Silvio Berlusconi je “simbol takve slike”, procjenjuje Spogli.

Nisu samo Berlusconijevi gafovi i stavljanje vlastitih interesa iznad državnih uništiti sliku Italije, nego i njegovo iskorištavanje javnih institucija za dobivanje izborne prednosti pred političkim suparnicima čini stanje još gorim. Berlusconi želi sve riješiti na brzinu, što šteti ugledu Italije u Europi te se “samopoziva” za rješavanje svjetskih kriza.

“Berlusconi sam sebe predlaže za ulogu velikog posrednika u svjetskim krizama i misli da će na taj način dobiti veliki vizibilitet bez ikakvog ulaganja”, napisao je Spogli pa iznosi i primjere. Berlusconi se htio predstaviti kao “veliki posrednik između Rusije i Zapada, pa se htio zauzeti kod Hamasa i Hezbollaha, otvoriti nove pregovaračke kanale s Iranom, proširiti agendu sastanka G8 bez ikakva dogovora i priznanja...”, nabraja Spogli što si je sve zamislio talijanski premijer bez da je za to dobio nečiji mandat ili da je za takvo što imao kvalitete.

Americi je do određenog stupnja odgovarao takav talijanski premijer jer je s njime dobila veću prisutnost svojih vojnih baza u Italiji i veće sudjelovanje talijanskih vojnika u Afganistanu. Washington je upotrijebio Berlusconija, ali sada je, čini se, već umoran od njegovih gafova.

Ključne riječi

Komentara 7

MM
Mladen Miletić
12:59 18.02.2011.

Berlusconi šteti ugledu Italije, možemo reči isti smo svi kso i oni divljaci po Africi kojima dojade starci koji dugo vladaju a i još provode ljepi seksulni život . Nije čudo da mnogi mali drkađije pobjesne od muke i zavisti !!!!

MM
Mladen Miletić
12:43 18.02.2011.

List Repubblica počeo je objavljivati depeše američkog veleposlanstva u Rimu u kojima je Berlusconi opisan kao nesposoban političar, a koga to Ameri cijene? . Zna se svoga BUŠA to je zakon ivrh vrha intelegencije .. Oni drže sve okolo strane političare ili su teroristi ili slični ili isti !

UT
utatica
17:29 18.02.2011.

Kak je tek Mesićštetio ugledu Hrvatske pa mu ne sudimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije