Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruši montija

Berlusconi priča o povratku na vlast – burze odmah potonule

berlusconi
AFP/Pixsell
06.12.2012.
u 19:20

Reakcija vlade: 
Montijev ministar gospodarstva samo je kratko rekao: To bi bilo zlo za Italiju!

Nestranačka vlada premijera Marija Montija mogla bi pasti samo zato što je bivši premijer Silvio Berlusconi najavio mogućnost svoga povratka na političku pozornicu. Berlusconi još nije odlučio vratiti se ponovno kao premijerski kandidat, ali je izjavio da se od njegove ostavke prije godinu dana talijanska ekonomska situacija pogoršala te kako ga mnogi nagovaraju da postane premijerski kandidat.

Odgovor na kritike

Tu njegovu najavu ministar ekonomije u Montijevoj vladi Corrado Passera ocijenio je pogubnom za Italiju. “Povratak Berlusconija znači zlo za Italiju”, rekao je Passera. Na tu izjavu oštro su reagirali Berlusconijevi ljudi i danas u Senatu nisu glasovali za vladin dekret razvojnog plana. Istina, senatori Berlusconijeve stranke "Narod slobode" (PDL) nisu izašli iz dvorane, čime je ostao kvorum, ali je razvojni zakon prošao sa samo 127 glasova “za”. To je bila neka vrsta odgovora vladi na kritike koje je Passera uputio eventualnoj Berlusconijevoj kandidaturi, a koje se nisu svidjele desnom centru.

A da Berlusconijeva najava povratka na scenu Italiji donosi zlo vidjelo se po tome kako su na tu vijest reagirale burze i tržište novca. Nakon što je prethodnih dana spread, odnosno razlika između vrijednosti talijanskih obveznica (BTP) i njemačkih (BUND), pao na 280 točaka, jučer se ponovo popeo na 324 točke. Milanska burza bilježi pad vrijednosti dionica veći od jedan posto, a talijanske tvrtke ne prolaze dobro ni na drugim svjetskim burzama. A sve samo zato što je Berlusconi najavio svoj povratak.

Montijev mogući pad

Politička situacija zaista je kritična i Montijeva bi vlada mogla pasti. Berlusconi još nije službeno najavio svoj povratak, ali taj bi njegov korak vjerojatno značio pad Montijeve vlade i sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora nekoliko mjeseci prije redovnih. Hoće li u situaciji u kojoj samo najava njegova mogućeg povratka dovodi burze u paniku, Berlusconi zaista imati hrabrosti gurnuti Italiju u provaliju pred koju ju je doveo? Monti nije uspio provesti mnoge promjene, ali mnogo je već i to što je uspio vratiti povjerenje stranih tržišta.

>>Oteli blagajnika da bi Berlusconija pokušali ucijeniti za 35 mil. eura

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Fenix_Broz
Fenix_Broz
19:51 06.12.2012.

Tko šljivi burze, "bunga, bunga" ce dignuti nešto drugo ...

UK
UKUSA
21:25 06.12.2012.

Ne brinite za burze sto pane to se digne zivio Silvio.

ZH
ZHorvat
19:47 06.12.2012.

Ma standardni pristup, neuspjela politika traži krivca. Dakako Monti ne može biti kriv, njega su postavili na čelo države ti isti koji sada plaču zbog pada vrijednosti dionica na burzi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije