Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski rekord

Belgija: Pomfrit-prevrat za 250 dana bez vlade

pomfrit revolucija
AFP/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
18.02.2011.
u 12:46

Didier Reynders dobio je novo produljenje mandata, do 1. ožujka, da pokuša usuglasiti stavove

Belgija je u petak postavila novi svjetski rekord, 250 dana bez vlade, koji je do četvrtka držao Irak. Kraljev posrednik između flamanskih i frankofilnih stranaka u drugome pokušaju, frankofoni liberal Didier Reynders dobio je novo produljenje mandata, do 1. ožujka, da pokuša usuglasiti stavove o podjeli jedine dvojezične izborne jedinice Brussel-Halle-Vilvoorde, financiranju Bruxellesa, daljnjemu prijenosu ovlasti sa savezne razine na Flandriju i Valoniju te o “održivu” financiranju savezne države. Reynders u prvome pokušaju nije uspio, a nakon njega ni flamanski socijalist Johan van de Lanotte.

Kako Belgija u međuvremenu sasvim lijepo djeluje samo s regionalnim vladama – toliko lijepo da je lani godišnja plaća saveznih parlamentaraca dosegnula sa svim dodatcima 170.000 eura, belgijski su studenti svjetski rekord odlučili obilježiti s “frietrevolutie” (pomfrit-prevratom): okupili su se već u četvrtak na glavnim trgovima sveučilišnih gradova poput Genta ili Leuvena uz taj nacionalni specijalitet, obilno ga zalijevajući pivom.

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:07 18.02.2011.

Ovi na fotki izgledaju jako zabrinuti što nemaju vladu. ;o)

ME
Melkior
17:49 18.02.2011.

Koja je razlika? Drzava je ionako podjeljena na regionalne, opcinske i nacionalne zajednice sa sirokom autonomijom. Centralna vlada moze teoreticki biti tehnicka. Ja i sumnjam da ce Belgija kao cjelina jos ikada docekati jedinstvenu vladu.

MA
MagicSerb
02:33 19.02.2011.

\"Belgija\" bi zajedno s \"BiH\", \"BJR Makedonijom\" i \"Kosovom\" pod obavezno morala da ide pod navodnike jer su to sve sprdačine, kvazi države i države u pokušaju. \"Belgija\", ču\' njih sad? hahaha, svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije