Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao u eu

Beč: Nezaposlenost nam je skočila i ne možemo zapošljavati Hrvate

građevina
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
18.06.2015.
u 08:30

Austrija, Slovenija, Nizozemska i Velika Britanija štite svoja tržišta. Belgija i Njemačka trebaju radnike. Ostali neodlučni

Zbog ekonomske situacije Austrija se suočava s velikim rastom stope nezaposlenosti i ne očekujemo da će se stanje iole poboljšati u sljedećih šest mjeseci. Stoga je austrijska vlada odlučila produljiti ograničavanje zapošljavanja za hrvatske radnike do 30. lipnja 2018., kazao je jučer za Večernji list Oliver Gumhold iz tamošnjeg Ministarstva rada, socijalne zaštite i zaštite potrošača.

Tako su istog dana dvije države u kojima Hrvati tradicionalno traže posao donijele suprotne odluke: Austrija je ograničila, a Njemačka potpuno otvorila tržište rada Hrvatima i tako ih izjednačila sa svim ostalim državljanima EU iz "starih" članica. Uz Austriju, ograničenje zapošljavanja na tri godine produljit će i Slovenija i Nizozemska, a najvjerojatnije i Velika Britanija, u kojoj se govori i o maksimalnom prijelaznom razdoblju od sedam godina, naravno, bude li tada još u Uniji.

Ostale države – redom smo s njima kontaktirali – poručuju da odluka još nije donesena jer je rok 30. lipnja. No čuju se nagađanja da bi upravo njemačko "da" hrvatskim radnicima moglo potaknuti ostale države da učine isto, vodeći se logikom da bi Njemačka mogla "progutati" većinu emigranata. No treba imati da umu da hrvatski emigranti zapravo ne mogu izazvati velike poremećaje na stranim tržištima rada, tako da će odluka biti politička.

>>Nijemci lani odbili pet tisuća Hrvata, čeka se njihov konačan stav

>>Irci prihvaćaju Hrvate jer se lako integriraju
 

Komentara 14

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:44 18.06.2015.

Bec uvozi turke.ahhhahhh

IV
Ivanveliki
09:59 18.06.2015.

a Reiffeisen banke - udruge, sta vec... ste nam mogli ugurati u Hr da otimaju ljudima nekretnine

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:46 18.06.2015.

eto open nam samo Njemci pomazu ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije