Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik EK i češki premijer skinuli su rukavice

Barroso i Fischer zaprijetili Vaclavu Klausu

Fischer, Barroso
Reuters
Autor
Stojan de Prato
13.10.2009.
u 16:21

Barroso je jasno upozorio da je stupanje na snagu Lisabonskoga ugovora jedini način da Češka zadrži svojega povjerenika u EK-ovu kolegiju.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso i češki premijer Jan Fischer, koji su se danas sastali u Bruxellesu, skinuli su rukavice u obraćanju češkome predsjedniku Vaclavu Klausu, koji ometa dovršetak ratifikacijskoga postupka Lisabonskoga ugovora.

- Europska unija temelji se na načelima dobre vjere i vjerne suradnje među zemljama članicama. Lisabonski ugovor potpisali su predstavnici svih 27 članica, sve su ga one i odobrile, u parlamentima ili na referendumu. Posve poštujemo češki ustavni red i jasno je da moramo čekati završetak postupka na Ustavnome sudu. Nije, međutim, ni u čijem interesu, a najmanje češkome, da se stvar nastavi odugovlačiti – rekao je Barroso na konferenciji za novinare s Fischerom.

Barroso je jasno upozorio da je stupanje na snagu Lisabonskoga ugovora jedini način da Češka zadrži svojega povjerenika u EK-ovu kolegiju. Klaus je kao novi uvjet za svoj potpis postavio izuzeće Češke iz Europske povelje o temeljnim pravima.

No, jedino što su mu i češka vlada i EK spremni ponuditi politička je izjava nalik jamstvima koje su čelnici država ili vlada EU 27 ponudili Ircima, a koja se kasnije može u obliku protokola ratificirati uz hrvatski pristupni ugovor. No, ta ponuda vrijedi samo uz jasno Klausovo jamstvo da nakon toga više neće zanovijetati. Klaus ga, međutim, izbjegava dati.

- Svakako se nadamo da se neće više podizati nove umjetne prepreke, imajući na umu da su Lisabonski ugovor odobrila oba doma češkoga parlamenta, u kojemu je Klaus i izabran za predsjednika države. Uostalom, Klaus je predao zahtjev Češke za članstvo u EU i potpisao Pristupni ugovor, pa je red da se sada ponaša u skladu europskim načelima – naglasio je Barroso.

Fischer je napomenuo da su uvjeravanje Klausa, kao i mogući potezi nastavi li Klaus odbijati potpisati Lisabonski ugovor te nanositi sramotu Češkoj i nakon što se do summita EU krajem mjeseca uobliči, a na summitu prihvati, rečena politička izjava,  “unutarnji posao” koji će obaviti češka vlada. Neslužbeno se najavljuje moguće pokretanje postupka za smjenjivanje Klausa s predsjedničkoga položaja.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
19:28 13.10.2009.

Ta EU ako neće biti mrtvorođenće ali sigurno ide na guzicu. Bit će potreban carski rez, ali samo da ga ne izvode u Rijeci.

PR
prakator
21:34 13.10.2009.

to se zove demokracija zapada slusaj ili cu te istuci kao najvecega jadnika. jadna EU sa demokracijom

RA
rakun235
21:16 13.10.2009.

hrcici,pa vi znate da jos nemate prava glasovanja,kada cete vi u EU ovaj Lizbonski sporatum ce bit vec za boravljen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije