Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sunositelj kolegija Ekonomija obrane

Banožićeva akademska karijera: MORH ne vidi problem, mnogi u sveučilišnim krugovima frustrirani

Varaždin: Ministar Banožić na ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju u Republiku Kosovo
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
19.09.2023.
u 16:18

Iako Vesnica Garašić potvrđuje da etički kodeks Sveučilišta izravno nije predvidio situaciju u kojoj se sada nalaze Banožić i FOI, smatra da bi Etički savjet, koji je izravno zadužen za zaštitu akademskih vrijednosti, u ovakvoj situaciji morao reagirati

Ministar obrane Mario Banožić baš ima volju za akademsku karijeru. Posljednje dvije godine predavač je na vukovarskom veleučilištu Lavoslav Ružička, no ispalo je da mu to ni izdaleka nije dovoljno pa je nedavno u javnost isplivalo da pokušava doći do titule izvanrednog profesora na osječkom Ekonomskom fakultetu. Ovaj je pokušaj privremeno blokirao interes javnosti, nakon što su objavljeni najatraktivniji dijelovi njegova priručnika za marketing na internetu, koji zorno pokazuju da Banožić ni minimalno nije zainteresiran za kvalitetu učiteljskog rada i da je prepisao prastare prezentacije po kojima su najpopularnije društvene mreže Facebook i MySpace. 24 sata su sada, iz pera kolege Denisa Mahmutovića, objavila da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet u kojem će ispitati Banožićev angažman kao sunositelja kolegija Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI). Radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na Sveučilištu u Zagrebu, a studij je dio Vojnih studija, nastava kojih je organizirana s brojnim drugim zagrebačkim fakultetima. U MORH-u, očekivano, ne vide problem, ističu kako ministar nije nositelj kolegija i kako za svoj angažman nije primio novčanu naknadu. Otkrivaju i da raniji ministri nisu imali status predavača i objašnjavaju da nisu imali ni uvjete za to. Jesu li proslavljeni ratni zapovjednici Damir Krstičević i Ante Kotromanović uopće pokušali predavati mladeži ekonomiju obrane ili bilo što drugo, u priopćenju MORH-a se ne navodi.

Akademske ambicije aktualnog ministra obrane izvor su frustracije mnogima u sveučilišnim krugovima, a 16 profesora nedavno je reagiralo otvorenim pismom Sveučilištu, Saboru i prosvjetnim vlastima, tražeći da se ministrima i drugim visokim dužnosnicima onemogući znanstveno napredovanje dok su na poziciji moći. Profesori su upozorili kako takvo napredovanje u pitanje dovodi nepristranost izbora u zvanje, ali i otvara pitanje kako netko ima vremena steći uvjete za profesorsko zvanje ako istodobno obnaša najodgovornije funkcije u državi. Među njima je i Vesnica Garašić, sindikalistica i nekadašnja predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, koja tumači da bi Etički savjet Zagrebačkog sveučilišta svakako trebalo nešto reći o najnovijem Banožićevu angažmanu.

VEZANI ČLANCI:

- Pitanja koja se ovdje postavljaju vjerojatno više nikada neće biti dignuta na tu razinu. No, iz iskustva posljednjih godina, iz svega što su pokazali u vrijeme rektora Borasa, pitanje je ima li tu hrabrosti da bi se zauzeo određen stav i javno istupilo – komentirala nam je prof. Garašić. Iako potvrđuje da etički kodeks Sveučilišta izravno nije predvidio situaciju u kojoj se sada nalaze Banožić i FOI, smatra da bi Etički savjet, koji je izravno zadužen za zaštitu akademskih vrijednosti, u ovakvoj situaciji morao reagirati. Profesorica očekuje da će se o akademskim napredovanjima ministara, ne samo Banožića, nego i aktualnog ministra znanosti Radovana Fuchsa i nekih njegovih prethodnika, očitovati sve razine kojima su profesori uputili otvoreno pismo, uključujući i Hrvatski sabor.

Za pitanja visokog obrazovanja tamo je zadužen poseban saborski odbor, no sjednica na tu temu zasad nije sazvana, a pitanje hoće li se i sazvati. Neki članovi ovog odbora pismo profesora smatraju promašenim. Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture, za ministarskog je mandata odgodio napredovanje u zvanju jer, kaže, za to tada nije imao vremena. Ipak, ne misli da ministrima i drugim visokim dužnosnicima treba zabraniti napredovanje u znanosti dok su na funkciji. Pitanje je, kaže, samo ispunjavaju li kriterije za takvo napredovanje.

VEZANI ČLANCI:

- Ako netko ima uvjete za napredovanje, ne vidim zašto ne bi napredovao. To je politikantstvo – kaže bivši ministar, uvjeren da ekscesi s pojedincima na visokim funkcijama koji nemaju veze sa znanošću ne bi smjeli udariti smjer u kojem će znanost ii visoko obrazovanje ići. Problem, međutim, vidi u inflaciji visokih učilišta, do koje je došlo prije desetak godina, a novi Zakon o visokom obrazovanju ministra Fuchsa želi je zabetonirati za sva vremena.

- Radi se o udaru na Zagrebačko sveučilište, kojem je alibi bio bivši rektor Boras, ali je zapravo slabljenje Sveučilišta svima odgovaralo. Sve skupa sada je postalo besmisleno. Mene zanima što Banožić uopće može predavati bilo kome – pita se zastupnik, a slično čujemo i u sveučilišnim strukturama, u kojima također prevladava mišljenje da je problem nastao desetak godina ranije, s nekritičkim osnivanjem visokih učilišta praktički u svakom selu. Pa sad, uz depopulaciju, imamo visoka učilišta na kojima nitko ne želi studirati, što zorno pokazuje propast jedne "lijepe ideje" koja nije do kraja promišljena. Starim sveučilištima poput zagrebačkog preostaje jedino da se izbore inzistiranjem na kvaliteti studija, a sugovornici nas uvjeravaju da će, bez obzira na lošu reputaciju stečenu u proteklom razdoblju, Zagrebačko sveučilište rezultatom, pokazati da je za to sposobno i da je drukčije.

VIDEO Most uručio premijeru majicu s logom HEP-a: "Za 1 cent svima, a ne samo njima!"

Komentara 10

ŠS
Štap sa glavom
17:25 19.09.2023.

Malo se raspitajte tko sve predaje na visokim učilištima i fakultetima i vidjeti će te čuda neviđena. Tko predaje na trogodišnjim zdravstvenim studijima, na privatnim veleučilištima. Profesor koji na svom matičnom fakultetu predaje matematiku radi probleme studentima a na privatnomm veleučilištu svi ga hvale kako je dobar na ispitima. Tako da je Banožić samo jedna kap u moru.

GE
gemebeg12
21:24 19.09.2023.

A kako je uopće Banožić postao sunositelj kolegija, odnosno tko ga je inicijalno predložio? To je pravo pitanje.

DU
Deleted user
00:12 20.09.2023.

Ovaj tip bez srama tjera svoje. A kaj reci za akademsku zajednicu koju smo nekada pisali velikim slovom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije