Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUTNI ZLOČIN

Ban Ki-moon ne podržava papinu ocjenu o genocidu nad Armencima

Ban Ki-moon
Foto: Reuters/PIXSELL
14.04.2015.
u 07:59

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon stradavanje Armenaca nazvao je okrutnim zločinom

Papa Franjo u nedjelju je masovno ubijanje Armenaca u vrijeme Otomanskog carstva 1915. godine nazvao genocidom, što je odjeknulo u svjetskoj javnosti. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon stradavanje Armenaca nazvao je okrutnim zločinom, ali nije podržao ocjenu pape - i mnogih povjesničara - da je riječ "prvom genocidu u 21. stoljeću", rekao je UN-ov glasnogovornik, prenosi Daily Mail.

Stephane Dujarric rekao je kako Ban čvrsto vjeruje da bi suradnja između Armenaca i Turaka trebala ojačati zajedničku odlučnost u sprečavanju sličnih zločina u budućnosti.

Dujarric je izbjegao više pitanja o toe slaže li se Ban s papinom karakterizacijom i je li imao pravo govoriti o tom pitanju.

- UN pokušava ojačati sposobnost međunarodne zajednice da spriječi da se takvi okrutni zločini ikad dogode - rekao je Dujarric.

Mnogi stručnjaci procjenjuju da su Turci tijekom Prvog svjetskog rata ubili i do 1,5 milijuna Armenaca, no Turska tvrdi da su brojke prenapuhane te da su ubijeni žrtve građanskog rata i nemira. Turska je na novu papinu izjavu reagirala povlačenjem svog veleposlanika u Vatikanu.

>> Papina poruka: 
Skrivati zlo znači ostaviti ranu da krvari

Komentara 16

TA
takitako
14:50 14.04.2015.

krizarski ratovi , nisu bili genocid, imali su samo cilj da kolju, pljackaju i sire krscansku vjeru, masovno po mogucnosti.

LI
liskovaca
10:35 14.04.2015.

čemu ovaj lik služi???

MR
mrkoje
14:55 14.04.2015.

papa kada nesto kaze, onda je to rekao,u to nema sumnje a kada suti ,on presutkuje. evo naprimjer o palestini i djeci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije