Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAFIJAŠKI OBRAČUN

Balkanski ratnik: Dosad ubijeno 10 osoba u razračunavanjima

darko šarić
Arhiva VL
11.06.2010.
u 11:00

Akcija je počela zapljenom 2,2 tona kokaina u Urugvaju. Do sada je ubijeno 10-ak osoba.

Uobičajen život, bez ekscesa, daleko ispod policijskog radara. Možda vam je i prvi susjed, koji vas uljudno pozdravlja, no vi o njemu znate samo ono što on želi da znate. Da je riječ o nekome tko je vrlo opasan te umiješan u transnacionalni kriminal, obično se dozna poslije još jedne u nizu mafijaških likvidacija. Tada sve ispliva na površinu, a javnost se pita – kako je moguće da netko takav nesmetano godinama trguje drogom pri tome zgrćući bogatstvo a da policija o tome ništa ne zna.

Poduzetnik iz Pljevlja
To bi ukratko bio portret Darka Šarića, crnogorskoga poduzetnika iz Pljevlja, za kojeg se doznalo lani u studenom kada je Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) u Urugvaju zaplijenila 2,2 tone kokaina koje je naručio i platio – on.

DEA je akciju prozvala Balkanskim ratnikom, počela ju je pošto ju je srbijanska tajna služba obavijestila o svojim građanima koji onamo često putuju, a unatrag godinu i pol na širem području – od Slovenije preko Hrvatske i BiH pa sve do Srbije i Crne Gore – likvidirano je desetak osoba ubojstva kojih se povezuju s tom akcijom.

Šarić je u Srbiji nedavno optužen da je ustrojio zločinačku organizaciju za krijumčarenje kokaina. Nad njim se u Srbiji provodi financijska istraga jer se sumnja da je proteklih godina “oprao” nevjerojatnih četiri milijarde eura. Riječ je dakako o novcu koji je zgrnuo na trgovini kokainom, a ulagao ga je u građevinu, lokale i poslove s nekretninama.

– On posjeduje pola Beograda, ima imovinu i po Hrvatskoj i gotovo svim zemljama u regiji, a “zemunci” u usporedbi s njim i njegovim ljudima izgledaju kao izviđači – kažu srbijanski policijski izvori.

Da su u pravu svjedoči poširi popis likvidiranih po svim zemljama regije u posljednjih malo više od godinu dana.

Uhićenje u Urugvaju
Među onima koji su potkraj 2009. uhićeni u Urugvaju na jahti Maui sa Šarićevih više od dvije tone kokaina bio je i Anastazije Martinčić (37), nekadašnji službenik pulske Lučke kapetanije. Zagrebačka policija Martinčića je ispitivala pošto je u lipnju 2008. u Zagrebu likvidiran Kotoranin Tripo Penović, no pušten je zbog nedostatka dokaza.

Penović se preselio iz Crne Gore u Hrvatsku, u Istri je imao kafić, no policija je tek poslije njegova ubojstva otkrila da su mu preko računa prošle goleme svote novca. Sumnjalo se da je Penović bio glavni Šarićev dobavljač za Hrvatsku, pa vjerojatno u tome treba tražiti i motiv njegova ubojstva.

S Balkanskim ratnikom u Hrvatskoj povezivali su se Istrani Dino Marinković i Massimo Moratti. Morattiju, koji se povezivao s drogom, u prosincu lani u kuću su upali Aleksandro Ausili i Denis Dukić želeći se domoći novca koji je bio stekao na trgovini drogom. U naguravanju koje je nastalo, Moratti je ubio Ausilija te teško ranio Dukića. Samo dva mjeseca poslije Marinkovića, koji je tada bio s njim u društvu, oteli su Mladen Popović Pop i Marijo Gigl.
Marinković im je uspio oteti oružje te raniti Gigla, a Popovića je ubio. Popović je pak bio dio istrage koja se vodila oko Balkanskog ratnika jer se sumnjalo da je umiješan u trgovinu drogom. U ožujku ove godine raskomadan je Cvetko Simić, a prije svoje smrti bio je u Sloveniji, u kojoj se sastao s Darkom Tošićem. Tošić, kojeg se smatra šefom Šarićeva slovenskoga klana, prije desetak dana uhićen je u Sloveniji s još 15-ak osoba. Prije nekoliko dana u Kotoru je ubijen Dragan Duduć Fic kao, za sada, posljednja žrtva obračuna.

Komentara 18

OB
-obrisani-
10:23 12.06.2010.

Dobar je ovaj tvrtko, pravi servski junak. Ajde malo o junaštvu: 1. Izgubili rat u Slo. 2. Izgubili rat u Hrvatskoj 3. U Bosni dobili po lampi ali i osnovali rep.šumsku poslije provedenog genocida nad Hrvatima i Muslimanima (vidi osude u Haagu) prvi genocid u Europi nakon ww2. 4. Izgubili rat na Kosovu 5. Kao jedina zemlja na svijetu kapitulirali samo zbod zračnih napada. Očigledno da ste zaista junački narod.

KR
KraljTvrtko
12:26 11.06.2010.

atoritet,hehehe,e jbg sad,pa drzavu neumete da vodite nit ste ikad umeli,uvek vas je neko vodio,kako mislis da vodite kriminalnu grupu gde vazi samo zakon casti...ne brini,da nema srba vodio bi vas neko drugi,nista to bitno ne bi promenilo i da ste daleko od nas....

AU
autoritet
11:55 11.06.2010.

Kaj smo mi Bogu skrivili pa nas je smjestio do baš ovog naroda... Eh...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije