Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNO Vlada odustala od zavoda koji je preuzela

Bacili 4 mil. KM za Geodetski zavod

17.03.2009.
u 23:00

Iz dijela dokumentacije koju su razmatrali ministri na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH, kada je prihvaćena informacija resorsnog ministra prostornoga uređenja Salke Obhođaša, koji je u sukobu s direktorom Službe za zajedničke poslove Harisom Ihtijarevićem, nazire se velika afera i bačeni milijuni maraka proračunskih prihoda za rekonstrukciju Geodetskog zavoda u Sarajevu.

Naime, iako je u dvije godine uloženo više od četiri milijuna maraka za ovaj objekt, Vlada se praktično odrekla od preuzimanja tog zavoda, zgrade i obveza koji su proistekli iz rada ovoga zavoda budući da je utvrđeno kako je počinjen previd jer se radi o zgradi u vlasništvu države.

Hrvati zakinuti
U međuvremenu se u više dopisa ministar Obhođaš i direktor Ihtijarević optužuju tko je u vjetar bacio milijune maraka, oko čega se već zainteresirala i Financijska policija FBiH. Za razliku od rekonstrukcije i ulaganja u izgradnju institucija u Sarajevu, u Mostaru ili na većinska hrvatska područja se tek upućuju mrvice, oko čega se čeka više godina na isplatu. U Sarajevu se sve događa ekspresno.

Naime, federalna Vlada je prošle godine formalizirala odluku oko preuzimanja ovoga zavoda jer očito nije raspolagala valjanom dokumentacijom. Još 2007. godine Vlada Federacije izdvojila je osam milijuna maraka za gradnju i adaptaciju zgrada federalnih institucija, dok je pak u 2008. godine izdvojeno 6,8 milijuna maraka za tu svrhu. Od toga novca za Geodetski zavod i osposobljavanje prostorija za smještaj federalnih institucija i tijela u prvoj fazi uloženo je 2,17 milijuna maraka, a u drugoj 1,12 milijuna. Kada se ova zgrada počela opremati mobilijarom vrijednim milijun maraka, zaustavljen je cijeli proces.

Zanimljivo je kako je i u 2009. godini u proračunu planirano izdvajanje novca za zgradu Geodetskog zavoda u vrijednosti od 600.000 maraka kako bi se podmirila neizmirena dugovanja te institucije, uključujući i neisplaćene doprinose zaposlenima. Kada je ministar Obhođaš ishodio zaustavljanje daljnjeg ulaganja u Geodetski zavod, cijeli ovaj projekt, koji je provođen pod krajnje čudnim okolnostima, doživio je novi zaplet, i to na dvjema sjednicama Vlade. Krajnje su proturječne ocjene koje su Vladi dostavili direktor Ihtijarević i ministar Obhođaš.

Šteta veća od 4 milijuna
- Iz navedenog proizlazi zaključak da je Vlada Federacije u 2007. i 2008. godini investirala značajna sredstva u adaptaciju objekata Geodetskog zavoda za smještaj federalnih tijela i smanjenje troškova zakupa, kao i za pokriće gubitaka Geodetskog zavoda, pa se postavlja pitanje opravdanosti donošenja odluke o stavljanju izvan snage odluke o preuzimanju Geodetskog zavoda BiH, navodi Ihtijarević.

Pri tome je naveo kako je ministar Obhođaš i sam priznao pogrešku citirajući njegovu izjavu sa sjednice federalne Vlade od 4. veljače. Tada je, naime, stoji u transkriptu s Vlade, Obhođaš ustvrdio: ‘Ja jesam pogriješio, ja to priznajem’, navodi Ihtijarević i zaključuje: ‘Ta je pogreška izravno koštala proračun FBiH i neizravno građane 4,038 milijuna maraka’. Ministar Obhođaš je pak Vladi dostavio dopise, među kojima je i premijeru Nedžadu Brankoviću kojim još 2007. traži obustavu adaptacije zgrade Geodetskog zavoda.

Tada je tvrdio da ovome ministarstvu nisu potrebni novi uredi, optužujući Ihtijarevića da je Vladu FBiH doveo u zabludu, kao i državne institucije i predstavnike općine Ilidža, budući da je u pitanju državna imovina na koju se primjenjuje Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, ali i istovjetnog zakona za Federaciju BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije