Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica rođenja
Povratak na članak

'Babukić je Gaja i ostale preporoditelje naučio štokavštini'

Predavanje o preporoditeljskom značaju Vjekoslava Babukića održao je akademik Dubravko Jelčić

Komentari 2

DU
Deleted user
22:14 06.12.2012.

hvala Ti Babukiću

VL
LI
liburnik
09:32 07.12.2012.

Pravi etnički (genetski) Hrvati napauštaju Slavoniju dolaskom Turaka. Turci na napuštene predjele naseljuju vlahe i Srbe iz pomravlja koji donose svoj jezik i kulturu. Za vrijme turske vlasti uz nešto domaćih poturica većina stanovništva Slavonije čine vlaško-srpski mix. Nakon ponovnog osvajanja Slavonije i tjeranja Turaka južno od Save i Dunava većina krššanskoh stanovništva vlaškog i srpskog porijekla ostaje te svojom brojnošću uvjetuje i jezik (štokavski) katolicima koji se tada vraćaju ili naseljavaju u ta područja. Toliko o nekakvoj hrvatskoj štokavštini. Koliko god se trudili dokazati suprotno štokavština nikada nije bila pravi jezik Hrvata . Tragedija je da smo prihvatili kao svoj jezik onih koji su nam zadnjih stotinjak godina najviše radili oglavi. Teorija o nekakavom različitom Hrvatskom od Srpskog jezika ne drži vodu sve dok Hrvati za službeni jezik koriste jedno narječje štokavskog jezika umjesto svojik autohtonih starih i dokumentiranih jezika. A sada možete krenuti sa minusima vi koji ne želite pogledati istini u oči.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.