Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNI OTPAD Predsjednik MO-a prijavio otpad, a Lavčevićev kamion ga prebacio

Azbest u Konstruktorovu kamenolomu u Srinjinama

07.01.2009.
u 16:36

Stanovnici Srinjina opet imaju problema s Konstruktorovim kamenolomom u svome mjestu, iako je zatvoren i ne radi.

Obratio nam se Jurica Čović, predsjednik Mjesnog odbora, koji je u predbožićno vrijeme podigao buku i alarmirao sve mjerodavne službe zbog uočenog azbesta odloženog u krugu bivšeg kamenoloma, bez ikakve zaštite.

Premjestili ga
– Svi su primili k znanju, i rekli da nitko ništa o tome ne zna, a onda je, odmah nakon mojih prijava, došao Lavčevićev kamion i azbest prenio na drugo mjesto, zatvoreni prostor koji je također vlasništvo Konstruktor-inženjeringa – kaže Čović.

Priča počinje još prije mjesec i pol-dva, kada je u prostoru bivšeg kamenoloma, neposredno uz eksploatacijsko polje, na otvorenom prostoru uočio između mnogobrojnog građevinskog otpada, na terenu koji je imovina Grada Splita, površine nekoliko desetaka tisuća četvornih metara, odloženo nekoliko paleta korištenih azbestno-cementnih ploča za krovove.

– Nažalost, tada nisam pridavao tome veću važnost, ali 21. prosinca sam uočio da se broj paleta s pločama višestruko povećao i da su odložene na više lokacija na otvorenom prostoru, a u bivšoj barutani kamenoloma našao sam 19 vreća u kojima su bile izlomljene ploče – priča Čović.

Tada je reagirao. Nazvao je Grad Split, Policijsku upravu, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, pokušao je doći i do Ante Mijača, pročelnika zaštite okoliša, koji je bio na godišnjem, a Konstruktor, vlasnika terena, nije kontaktirao.

Folija za prekrivanje
– Sutradan sam ih zatekao kako odvoze opasni materijal. Kada sam nazivao svi su se ponašali kao da nitko ne zna čiji je otpad, ali očito netko je počinitelja obavijestio – kaže Čović.

Azbest je uklonjen Lavčevićevim kamionom, koji je fotografirao, a registraciju zapisao.

Ne bi mu smetalo da je azbest odvezen i negdje zakonito uklonjen, ali vreće su samo prebačene na novu lokaciju u blizini.

– Primijetivši našu nazočnost, kamion koji je vreće prebacio s lokacije barutane na lokaciju bivše separacije - bunkere frakcija, napustio je prostor kamenoloma. Također sam zamijetio da su sve palete s azbestno-cementnim pločama zamaskirane tankom plastičnom folijom – kaže Čović.

I to je sve što se dogodilo vezano za azbestne ploče i vreće s lomljenim azbestom. Na vratima, kaže Čović, iza kojih su azbestne ploče, stavljen je natpis “opasan otpad - lomljeni salonit” .

– Inače, Konstruktor na taj prostor dovozi svoj otpadni materijal, odnosno šutu s gradilišta i Gradu Splitu za to ne plaća niti lipe. I eto, u svemu se onda nađe i takva vrsta otpada, 100 metara udaljen od kuća – ljutit je Čović.

– Uime građana Srinjina tražim da se taj iznimno opasan otpad u najkraćem mogućem vremenu ukloni iz Srinjina i zbrine na propisan način, da ne ugrožava okoliš niti ljudsko zdravlje – poručio je Čović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije