Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOGODIŠNJE OBRAĆANJE NACIJI

Austrijski predsjednik od vlade očekuje 'generalnu sanaciju' unutarnjopolitičkih šteta, a od Austrijanca da ne izgube nadu

AUT, Bundespräsident Alexander Van der Bellen empfängt Sternsinger
EXPA/ Max Slovencik
01.01.2023.
u 21:13

Van der Bellen je spomenuo gospodarsku situaciju u zemlji s rekordnom inflacijom i visokim cijenama energenata, koji su, kako je istakao, rezultat agresorskog rata Rusije u Ukrajini.

Predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen u svom je tradicionalnom TV novogodišnjem obraćanju naciji u nedjelju 1. siječnja navečer kratko prije 20 sati, neuobičajeno jasne i oštre riječi uputio austrijskoj “narodnjačko-zelenoj” vladi, na čijem je čelu konzervativni kancelar (ÖVP) Karl Nehammer. Van der Bellen je posebno istakao značaj “nade” i “nadanja” za Austrijance u ova teška vremena.

Ukazao je na neke pojave, točnije rečeno korupcijske afere, o kojima je već govorio u listopadu, a koje su, prema njegovim riječima dovele do “dvojbe u integritet politike” i gubljenja povjerenja austrijskih građana u demokraciju i demokratske procese u ovoj alpskoj zemlji. “Generalna sanacija još uvijek nije počela. I ono što želim poručiti s ovoga mjesta je: Austrijanke i Austrijanci čekaju na to. I ja također”, rekao je Van der Bellen. Naglasio je kako od savezne Vlade očekuje “jasne korake” u tom smjeru. Austrijski je predsjednik poručio kako unatoč svemu tome računa u 2023. godini da će prevladati načelo “nade”. Pozvao je Austrijance da u (N)ovoj godini “ne donose ishitrene odluke”.

Unatoč najavama da će ova godina biti još teža od prethodne. Prije svega Van der Bellen je spomenuo gospodarsku situaciju u zemlji s rekordnom inflacijom i visokim cijenama energenata, koji su, kako je istakao, rezultat agresorskog rata Rusije u Ukrajini.

Ukazao je i na posljedice klimatske krize, kao i posljedice pandemije koronavirusa koje predstavljaju izazov za austrijsko društvo u cjelini. Unatoč svega toga austrijski predsjednik je pozvao Austrijance na spremnost, da ih Nova godina “pozitivno iznenadi”. “Znam da me neki smatraju naivnim. A neki me više ne mogu ni čuti kada po 100. put kažem: Mi ćemo u tome uspjeti”, istakao je Van der Bellen. “Važno je, da se ne prestanemo nadati i da se kao neki skijaši na pisti mentalno fokusiramo na najbolji moći ishod”, poručio je austrijski predsjednik naciji. Osvrnuo se je i na najvažnije zadaće za ovu godinu i pobrojao aktere koji u konačnici na raznim područjima omogućuju opći društveni uspjeh zemlje: od roditelja preko ljudi koji rade na području njege , od onih iz socijalnog područja i medicine do učitelja i učenika, novinara, gospodarstvenika, umirovljenika, izvršnih tijela vlasti, vojnika, seljaka, turističkih djelatnika i svih ostalih austrijskih građana.

“Ako svi mi, ali doslovce svi, naše dnevne zadaće izvršavamo s optimizmom i dobrom voljom, korak po korak, i u sklopu naših osobnih mogućnosti damo sve od sebe - onda će naša zajednička godina biti dobra. Jer ako si međusobno pomažemo, najbolje si pomažemo”, zaključio je Van der Bellen u svom novogodišnjem bodrenju nacije. Austrijski je predsjednik svim Austrijancima čestitao Novu godinu i zaželio da im 2023. godina bude: “bolja, jednostavnija i ljepša nego što očekuju”.

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:10 02.01.2023.

Koji farizej!! On ima ovlasti vladi otkazati povjerenje i raspisati nove izbore. On je bio taj koji je svojom šutnjom podijelio Austrijance, on je bio taj koji je podržavao i najidiotskije mjere protiv korone, i on je bio taj koji je huškao protiv necijepljenih što je dovelo do daljnje podjele društva, on je bio taj koji je podržao svrstavanje, po ustavu neutralne Austrije, na jednu stranu, ... Mogao bih tako nabrajati do sutra! Bilo bi mu bolje da šuti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije