Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Austrijski mediji: Hrvatska i Srbija nisu krive za genocid

haag
Foto: Tomislav Krasnec/Večernji list
03.02.2015.
u 14:22

'Kleine Zeitung' ističe kako je trebalo 16 godina da presuda bude donesena

Gotovo svi austrijski mediji prenijeli su u utorak vijest da je Međunarodni sud pravde donio odluku o odbacivanju tužbe Hrvatske protiv Srbije o genocidu s 15 naprema 2 glasa, te jednoglasno odbacio protutužbu Srbije protiv Hrvatske. Prva je bila austrijska novinska agencija APA, no svima im je zajedničko to da su i hrvatska i srpska tužba za genocid odbačene u cjelini i da niti jedna od njih nema više pravo žalbe.

„Srbija i Hrvatska nisu krive za genocid“, najčešći je naslov na internetskim portalima austrijskih dnevnih listova, dok konzervativni „Die Presse“ pod naslovom „Srbija i Hrvatska odbijene s tužbama za genocid“ u podnaslovu pojašnjava kako su si dvije susjedne zemlje međusobno predbacivale genocid za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji. „Kleine Zeitung“ ističe kako je trebalo 16 godina da presuda bude donesena.

APA i austrijski radio i televizija ORF, između ostalih, navode da je Hrvatska 1999. godine tužila Srbiju za genocid, na što je jedanaest godina kasnije uslijedila sa srbijanske strane protutužba. Isti izvori navode da hrvatska tužba ispisana na 2.700 stranica stavlja na odgovornost Srbiji smrt 12.500 osoba poginulih u ratu, te boli i patnje 7.700 ratnih zarobljenika. Ističe se kako je utuženo i razaranje 1.500 sakralnih objekata u Hrvatskoj.

„Hrvatska je zahtijevala od Srbije i podatke o 865 nestalih Hrvata, kao i povrat 25.000 umjetničkih djela iz 45 hrvatskih muzeja, biblioteka i privatnih zaklada. Uz to je tražena i isplata ratne odštete“, izvještava APA. 

>> 'Na Hrvatsku je izvršena agresija i zločini koji čine genocid'

Komentara 9

KO
kojesta
17:27 03.02.2015.

a sto ste se toliko napiknuli na malu austriju, svako malo ovo pa ono u ostariji. njihovi mediji pisu isto ko i drugi u eu, pisu ono sto moraju ko i hr. mediji. nema pitanja, nema kritike, basta.

UN
unbekant
19:58 03.02.2015.

Ni je u pitanju,koliko je to sve trajalo,jer su balknaci to dobro placali,i dobro je da je to vec privedeno kraju,jer to je kostalo miljarde i milijarde eura,i to nasu Hrvatsku najvise,i eto uzalud,ni je bilo genocida,ni je bilo srpsko napada na Hrvatsku………….

KO
kojesta
18:11 04.02.2015.

standard novine stalno hrvatsku odn. njenu desnu vladu drzi za notoricne nacionaliste koji ne zele suzivot i razgovor. i komentari ispod su samo i iskljucivo istocni balkanci. nista drugo. strava. ocito imaju debele veze s beogr. bilderbergerom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije