Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O prodaji Hypove mreže banaka

Austrijski list Die Presse: Bugarskom i ruskom oligarhu 500 milijuna eura previše?

Hypo banka
Zeljko Lukunic/PIXSELL
10.07.2014.
u 15:52

Pod naslovom „Hypo: Otmjeni interesenti za Balkansku kćer“ austrijski dnevni list Die Presse u četvrtak piše da dok se austrijski političari i bankari još uvijek svađaju o posljedicama nedavno donesenog posebnog Zakona o preustroju Hypo Alpe-Adria banke u vlasništvu Republike Austrije, Hypo banka se u tišini priprema za prodaju mreže svojih banaka-kćeri u jugoistočnoj Europi, uključujući onu u Hrvatskoj.

„Postoji niz interesenata“, poručuju iz Hypa, no ne žele reći o kome se radi.

List navodi da će biti zanimljivo vidjeti da li će austrijski potkancelar i ministar financija Michael Spindelegger dati „zeleno svijetlo“ za prodaju Hypove mreže na europskom jugoistoku, za koju se navodno traži 500 milijuna eura. Dodaje kako prema informacijama s kojima raspolaže „niti jedan jedini natjecatelj nije spreman tako mnogo platiti“, te da se nerealnom smatra svaka cijena viša od 250 milijuna eura.

Prema pisanju Die Pressea zainteresirani kupci navodno traže od Austrije jamstvo da ukoliko se utvrdi da se poslovanje Hypo banke u JI Europi razvija lošije od očekivanog, imaju pravo na naknadno umanjenje kupovne cijene. Isti izvor navodi da ministru financija gori pod petama, jer ako bi Hypov ogranak banaka u JI Europi ostao neprodan i u vlasništvu austrijske države, državni dug Austrije dodatno bi se povećao. Poznate austrijske banke, kao što su Raiffeisen, Bank Austria i Erste već su se izjasnile da nisu zainteresirane za kupnju Hypovih tvrtki- kćeri u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Die Presse navodi kako je od sedam Spindeleggerovih interesenata za kupnju ostalo još samo tri. Dodaje da je financijska agencija Reuter uspjela otkriti o kome se radi. Riječ je o navodno bugarskom oligarhu Cvetanu Vasilevom, vlasniku bugarske banke Corpbank čije je poslovanje središnja bugarska banka prošlog mjeseca privremeno zamrznula te ruskom oligarhu Igoru Kimu, vlasniku Expobanke koja je u siječnju od njemačke Landesbank Baden-Württemberg kupila njeno poslovanje u Češkoj. Treći interesent je američki financijski ulagač Advent International, jedan od najveći privatnih Equity-Fondova u SAD-u, koji bi zajednički trebao djelovati u konzorciju s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

List piše da ukoliko Spindelegger odobri prodaju, postupak bi mogao početi najranije u kolovozu ove godine, no kako je realno očekivati da to bude tek u rujnu, obzirom da kupci prvo žele vidjeti rezultate polugodišnje Hypove bilance za 2014.  

>> Verbalni rat u austrijskom parlamentu: Kreće preustroj Hypo banke!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije