Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin iz 1975.

Austrija pred obnovom istrage za ubojstvo hrvatskog emigranta Martinovića

policija Austrija
Foto: Photo Press Service/PIXSELL
09.01.2014.
u 23:59

- Prekinuti postupak mogao bi biti ponovno nastavljen ukoliko se u tijeku ispitivanja dođe do novih saznanja - rekla je APA-i glasnogovornica Državnog odvjetništva Antoinette Tröster.

KLAGENFURT – Pod naslovom "Ubojstvo hrvatskog emigranta iz 1975. ponovno aktualno“ austrijski dnevni list Kleine Zeitung, pozivajući se na Austrijsku novinsku agenciju APA u četvrtak na svom internetskom portalu piše da je nakon novih slovenskih otkrića o ubojstvu hrvatskog emigranta Nikice Martinovića 1975. godine u Klagenfurtu, Pokrajinska kriminalistička policija Koruške dobila dokumente o tom ubojstvu koji se trenutačno prevode i ispituju.

Riječ je o nekadašnjem poručniku hrvatske domobranske vojske ubijenom iz vatrenog oružja 17. veljače 1975. godine ispred njegove trgovine povrćem i voćem u Klagenfurtu, a ubojice do danas nisu pronađene. List navodi da ukoliko se pojave nova saznanja o tom slučaju, austrijske će vlasti ponovno otvoriti istragu. Koruško Državno odvjetništvo tvrdi kako se trenutačno o ovom slučaju ne vodi istražni postupak.

"Postupak bi mogao biti nastavljen"

- Prekinuti postupak mogao bi biti ponovno nastavljen ukoliko se u tijeku ispitivanja dođe do novih saznanja - rekla je APA-i glasnogovornica Državnog odvjetništva Antoinette Tröster.

Kleine Zeitung piše da je slovenski tjednik "Reporter“ u svom online izdanju objavio da je austrijska kriminalistička policija ponovno otvorila slučaj koji je 2012. godine zbog nedostatka dokaza po drugi put obustavljen.  Također se navodi da je slovenski istraživač arhiva Roman Leljak koji tvrdi da ima nove dokaze o ubojicama pozvan sljedeći ponedjeljak u Klagenfurt na policijsko saslušanje. On navodno želi austrijskim istražiteljima osobno predati arhivske dokumente o Martinovićevom ubojstvu.

Leljak je iz proučene arhivske građe zaključio da ubojstvo Martinovića organizirala nekadašnja jugoslavenska tajna služba UDB-a, odnosno njen slovenski ogranak Služba državne sigurnosti (SDS). On je optužio nekadašnjeg načelnika slovenskog SDS-a Janeza Zemljarića da je svojim potpisom odobrio akciju u kojoj je ubijen Nikica Martinović. Također otkriva i identitet navodnog ubojice, kojem austrijski dnevnik ne navodi ime, a navodno živi u Njemačkoj. Pod naslovom "Novi dokazi o akcijama UDBE u Austriji“, Kleine Zeitung je prije nekoliko dana pisao kako Hrvati  traže rasvjetljavanje zločina  nekadašnje jugoslavenske tajne službe.

>>Slovenska Udba organizirala ubojstvo emigranta Martinovića

Komentara 5

NE
Nepokolebljiv
07:40 10.01.2014.

Ti Austrijanci i taj "izdajica" nemaju pojma ni o cemu! Neka samo pitaju UDB-askog super advokata Nobila pa ce im on kazati da je zastara vec davno nasupila!

Avatar Joja
Joja
07:25 10.01.2014.

Sve udbase na sud, ako nase praosudze nije sposobno postoji pravosudze negdje drugdje

Avatar million
million
11:30 10.01.2014.

Krenulo je u dobrom smijeru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije