Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović oduševljen

'Atmosfera je bila toliko ljudska da ste je mogli dodirnuti rukama'

otvaranje kuće europe (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
01.07.2013.
u 10:50

Zadovoljstvo jučerašnjom proslavom kao i povijesnim uspjehom hrvatskog ulaska u EU nije skrivao premijer Zoran Milanović.

– Članstvo u Europskoj uniji neće donijeti čarobna rješenja, ali će pomoći ljudima da žive bolje. Hrvatska je povijesno i reljefno dio Europske unije, a od danas je službeni dio te obitelji, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz na današnjem otvaranju Kuće Europe u Ulici Augusta Cesarca u centru Zagreba.

Otvorenjem Kuće Europe ujedno su otvoreni i Ured za informiranje EU parlamenta u Hrvatskoj , a ujedno je to i adresa stalna predstavništva EU u RH. Kuća Europe danas počinje s radom.

– Ovo su promjene na kojima moramo raditi da zajedno uživamo u benefitima Europske unije. Europska je unija oruđe koje može omogućiti građanima da bolje žive. U vašoj prošlosti Europska komisija uvijek je bila uz vas i podupirala vas. Sada pa do 2020. godine na raspolaganju imate milijardu eura godišnje – poručio je na otvorenju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Zadovoljstvo jučerašnjom proslavom kao i povijesnim uspjehom hrvatskog ulaska u EU nije skrivao premijer Zoran Milanović.

– Ovo je vedro jutro bez mamurluka i opijenosti. Jučer je bilo jedinstveno. Atmosfera je bila toliko ljudska da ste je mogli dodirnuti rukama. Bila je toliko različita od političkih pobjeda u kojima uvijek postoje pobjednici i gubitnici ili sportskih dočeka gdje je sve euforično – poručio je Milanović te naglasio kako našim ulaskom nastavljamo posao koji neće završiti.

– Nije sve u EU fondovima. Infrastrukturu smo sami izgradili, ali to ne znači da odustajemo od potpunog iskorištavanja novca Europske unije koji nam je na raspolaganju – zaključio je premijer. Na otvaranju Europske kuće bili su i Miguel Angel Martinez, Othmar Karas, Viviane Reding, Stefan Füle, Neven Mimica, Vesna Pusić, Tonino Picula, Nadan Vidošević, Jadranka Kosor i brojni drugi.

Bivša premijerka Jadranka Kosor također se osvrnula na jučerašnje slavlje te poručila kako je jučer bila večer s mnogo emocija i da ju je posebno razveselio velik broj mladih koji su došli obilježiti naš ulazak u EU.

– Bio je to jako lijep osjećaj, nakon dugo vremena uspjela sam se opustiti. Naši gosti, koji su pristigli, ističu naš ogroman uspjeh i posao koji smo napravili – rekla je Kosor te naglasila kako joj je najemotivniji susret ipak bio s potpredsjednicom EK i povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding iako je razgovarala i s ostalim visokim dužnosnicima EU-a. 

>> Grabar Kitarović razočarana jer nije dobila poziv na svečanost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije