Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTRIJELJEN NASRED ULICE

Atentat u Amsterdamu: EU nije više sigurno mjesto za novinare

Dutch celebrity crime reporter Peter R. de Vries shot and seriously injured in Amsterdam
Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
08.07.2021.
u 18:50

Proslavio se bestselerom o otmici pivskog magnata Freddyja Heinekena 80-ih godina

Poznati nizozemski istraživački novinar Peter R. de Vries (64), koji je cijeli svoj profesionalni život posvetio razotkrivanju kriminala, bori se za život nakon što je ustrijeljen na ulici u Amsterdamu u trenutku kada je napuštao jedan televizijski studio.

Policija je nakon atentata, koji je šokirao nizozemsku javnost, uhitila troje ljudi, među njima i navodnog napadača. Nizozemska politika i javnost reagirali su jedinstvenom osudom napada, koji je shvaćen kao napad na slobodu medija.

Glasnogovornik žrtava

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je da nije riječ samo o napadu na hrabrog novinara, nego i na slobodno novinarstvo, koje je nužno za demokraciju i vladavinu prava, a odmah nakon napada održao je hitni sastanak s ministrom pravosuđa Ferdom Grapperhausom i posebnom protuterorističkom skupinom.

Oglasili su se i kralj Willem-Alexander i njegova supruga Maxima, koji su iz Berlina, gdje su u posjetu, putem Facebooka poručili da su šokirani i da novinari moraju biti u mogućnosti slobodno i bez prijetnji obavljati svoj posao. Amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema izvijestila je da je život novinara i dalje u opasnosti, s obzirom na to da je pretrpio teške ozljede, a pogođen je i u glavu.

Pozadina ovog napada u ovom je trenutku nejasna. Peter R. de Vries je vodeći nizozemski istraživački novinar, koji se proslavio bestselerom o otmici pivskog magnata Freddyja Heinekena osamdesetih godina i pričom o nestanku američke tinejdžerice Natalee Holloway na Arubi 2005. godine, čija je majka Beth, koja je surađivala s de Vriesom u istrazi nestanka svoje kćeri, poručila kako je slomljena i šokirana viješću o napadu na de Vriesa i da očajnički pokušava kontaktirati s njegovom obitelji.

De Vries je često bio glasnogovornik žrtava i svjedoka na suđenjima, a trenutačno je pouzdanik jednog svjedoka u velikom sudskom procesu, čijeg su odvjetnika i brata već ustrijelili 2019. godine. Napad su osudili i čelnici Europskog vijeća i parlamenta Charles Michel i David Sassoli poručujući kako je riječ o napadu na “demokratske vrijednosti” i da su mediji “okosnica demokracije” te uvjeravajući kako će neumorno nastaviti braniti slobodu tiska.

Međutim, i ovaj slučaj ponovno svjedoči da ni Europska unija – pa čak ni liberalna Nizozemska – nisu više sigurno mjesto za novinare. Iako su poštovanje ljudskih prava i sloboda mišljenja, a onda i slobodno novinarstvo, ugrađeni u same temelje EU, činjenica da je u relativno kratkom razdoblju od nekoliko godina u nekoliko članica EU ubijeno ili ustrijeljeno nekoliko novinara potvrđuje da su novinarstvo i novinarske slobode ugroženi i u Europi.

Veliki šok u EU izazvala je brutalna likvidacija malteške novinarke Daphne Caruana Galizia potkraj 2017. godine. Daphne, koja je stradala u eksploziji bombe pod svojim automobilom, bila je žestoka kritičarka establišmenta najmanje članice EU. Iako je bilo jasno da joj je život u opasnosti zato što je istraživala i izvještavala o skrivenim režimima, kriminalnim organizacijama, kriminalnim mrežama i korumpiranim političarima, a štitila ju je i policija, sve to nije spriječilo njezinu likvidaciju, koja je upozorila je na šokantnu činjenicu: i u članicama Europske unije ubijaju novinare, i to zbog njihova profesionalnog rada.

Slovačka, Malta, Bugarska...

A onda je, nekoliko mjeseci poslije, iz Slovačke stigao novi šok za Europu. Jan Kuciak, mladi istraživački novinar, koji je kritički pisao o političkoj korupciji u svojoj zemlji, pronađen je mrtav sa svojom zaručnicom u njihovu domu pokraj Bratislave. Ubojstvo je šokiralo Slovačku.

Bijes javnosti zbog ovog slučaja bio je toliki da je ubojstvo izvelo na ulice desetke tisuća ljudi. Bili su to najveći prosvjedi u Slovačkoj od pada komunizma 1989. godine. I Kuciak, kao i njegova ubijena kolegica na Malti, bavio se korupcijom na najvišoj razini. Istraživao je bivšeg premijera Roberta Fica, njegova ministra policije i zapovjednika policije, kao i slučajeve prijevare u poslovnom svijetu i veze talijanske mafije s poslovnim ljudima u Slovačkoj.

Zatim je u Bugarskoj ubijena istraživačka novinarka Victorija Marinova, koja je istraživala zloupotrebe europskih fondova u Bugarskoj. I to, kada je riječ o likvidacijama novinara u EU, nije kraj s obzirom na to da je u travnju u Grčkoj s deset hitaca u glavu i grudi ispred svoje kuće likvidiran novinar i policijski izvjestitelj Jorgos Karaivaz, koji je u tri desetljeća dugoj karijeri radio za neke od vodećih grčkih medija, što ponovno potvrđuje da sigurnost novinara u EU nije više neupitna.

VIDEO Ahmetović: Grmoja manipulira slučajem iz 2013., a Hekma je pedofil i idiot

Ključne riječi

Komentara 28

MK
mksdk
19:10 08.07.2021.

Slika nizozemske policije sigurno uljeva povjerenje svim nizozemcima i tjera strah u kosti kriminalcima.

AF
AfganistanskiHrvat
18:55 08.07.2021.

Gori ljudi od mafije su zasjeli na vrhu EU.

CJ
cjepljeni
19:13 08.07.2021.

To se nekom iz VL nemoze dogoditi. Oni prepisivaju sve od drugih ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije