Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJASNIO SITUACIJU

Astronom objasnio fenomen misterioznog bljeska iznad Kijeva: 'Uvjeren sam da je došlo iz svemira'

Foto: Twitter/Screenshot
20.04.2023.
u 13:03

Tijelo je prilikom pada bljesnulo, mogao se čuti zvuk, a poneki fragment možda je pao na Zemlju - ništa od toga nije rijetka pojava, istaknuo je astronom

Nije trebalo dugo nakon što je misteriozni bljesak obasjao noćno nebo iznad Kijeva sinoć u 21:57 da se internetom krenu širiti teorije o njegovom porijeklu. Brojni su, naravno, odmah inzistirali da se radi o nepoznatom letećem objektu koji prevozi vanzemaljce, no mogla su se naći i neka razumnija objašnjenja.

Prednjačilo je ono da se radi o NASA-inu satelitu, no američka svemirska agencija to je ubrzo demantirala. Nakon toga, ukrajinska agencija za istraživanje svemira objavila je kako se radi o efektu visoke energije kojeg je uzrokovao ulazak kozmičkog tijela u guste slojeve atmosfere. Situaciju je za N1 pojasnio astronom Ante Radonić.

On je kazao kako se radi o uobičajenom događaju. "Jedan meteorit je uletio u atmosferu i to je pojava koja spada u meteore, dakle radi se o meteoru. To je malo veće tijelo koje jače bljesne i ponekad se čuje zvuk. To je tijelo promjera od oko možda pola metra, malo tijelo za koje sam uvjeren da je došlo iz svemira" ustvrdio je.

Tijelo je prilikom pada bljesnulo, mogao se čuti zvuk, a poneki fragment možda je pao na Zemlju - ništa od toga nije rijetka pojava, istaknuo je astronom. "Takvo tijelo kad bljesne, to može po noći biti jače od Mjeseca. Može biti vrlo malo tijelo, ali kad bljesne noću, zasvijetli jače nego Mjesec" dodao je.

Radonić je spomenuo i događaj iz veljače dvije druge, kako se prisjeća, nedavno prije potresa u Zagrebu, kada je meteor pao u blizini glavnog grada Hrvatske. "Ja sam čuo taj zvuk i pronađeni su komadići u Sloveniji. To se u Zagrebu dobro čulo i vidjelo i postoje snimke toga. Takve stvari se događaju, evo, i kod nas se dogodilo" zaključio je.

VIDEO Čistimo Hrvatsku na više od 70 lokacija. Pridružite nam se u najvećoj akciji čišćenja okoliša

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije