Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznad francuske

Snimili vatrenu kuglu: Asteroid ušao u atmosferu i eksplodirao

A view of a small asteroid passing through Earth's atmosphere in Brighton
Foto: Twitter/@KadeFlowers/REUTERS
1/3
13.02.2023.
u 09:06

Prva ga je uočila zvjezdarnica GINOP KHK u Mađarskoj, a nakon toga i naša zvjezdarnica na Višnjanu. Nakon njih, još 20 zvjezdarnica potvrdilo je njegov ulazak, čime je postao sedmi asteroid koji je detektiran prije nego što je pao na Zemlju.

Danas u 2 sata, 59 minuta i 21 sekundu mali asteroid 2023 CX1 ušao je u Zemljinu atmosferu iznad sjevera Francuske, baš kao što je i predvidjela Međunarodna meteorska organizacija. Zbog svojih malih dimenzija od jednog metra ulaskom u atmosferu proizveo je sjajnu vatrenu kuglu koju su vidjeli i zabilježili deseci svjedoka i astronomi. Prva ga je uočila zvjezdarnica GINOP KHK u Mađarskoj, a nakon toga i naša zvjezdarnica na Višnjanu. Nakon njih, još 20 zvjezdarnica potvrdilo je njegov ulazak, čime je postao sedmi asteroid koji je detektiran prije nego što je pao na Zemlju. 

Posljednji asteroid viđen prije ovog jest onaj 2022 WJ1 koji je 19. studenoga ušao u prostor iznad Kanade.

VIDEO: Široke pukotine u zemlji diljem Turske pokazuju razornu snagu potresa

 

Više zelenih tema pročitajte na Rezolucija Zemlja! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije