Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčka

Arogancija i nesposobnost velikih otvorile put malim strankama

Grčka
Reuters/ PIXSELL
07.05.2012.
u 20:00

U parlament je ušla i stranka Zlatna zora koja se zalaže za protjerivanje stranaca i postavljanje mina uzduž granica

Sat je počeo otkucavati danas u 15 sati – tada je grčki predsjednik dao mandat za sastav vlade Antonisu Samarasu, čelniku Nove demokracije (NA), koja je u nedjelju na parlamentarnim izborima izborila Pirovu pobjedu. Uništenje kako NA, tako i druge dugovječne stranke – PASOK-a – iznenadilo je i neke Grke.

Štednja “bez glave”

– PASOK i NA su kažnjeni jer su Grčku uvukli u najgoru ekonomsku krizu, dugove i deficit, ali i zbog toga što su stvorili neefikasnu, korumpiranu državu te sustav koji počiva na klijentelizmu i nepotizmu. Obje su stranke, a posebno PASOK, prihvatile mjere štednje koje nisu vodile nikamo, a istodobno nisu bile sposobne odraditi neophodne reforme – sažima nam u razgovoru Aristides Hatzis, profesor na Sveučilištu u Ateni. Refleksna reakcija birača, dodaje Hatzis, bila je ta da im okrenu leđa i glas daju nizu – dotad – malih stranaka koje traže ponovne pregovore o memorandumu s tzv. trojkom (Europska komisija, MMF, Europska središnja banka), a neke i izlazak iz eurozone.

Sad već idejno prazne i osramoćene velike stranke – uzdanice EU – iritirale su arogancijom, a predizbornu su kampanju ukopale ponavljanjem o potrebi tzv. bail outa, a da nisu ponudile i mrvicu nade koje bi bilo nakon potpore programu sudjelovanja privatnog sektora, što je bio uvjet za novi dotok novca koji bi – teoretski – Grčku rasteretio dijela duga.  Kako i prije izbora, kad je vođa NA Samaras tvrdio da će prihvatiti rezultate izbora samo ako mu jamče većinu u parlamentu, tako i nakon izbora, kad su odbijali koalicije, jasno su pokazali da za građane ne mare.

– Dvije nekada velike stranke imaju krhku većinu u parlamentu (153 od 300 mjesta) iako su dobile samo trećinu glasova. No njihovi vođe znaju da bi ih zajednička vlada još više diskreditirala. Iako zasad nema poziva na nove izbore, teško je zamisliti koalicijsku vladu – kaže Hatzis.

Mali su konkretniji

Ondje gdje su zakazali “veliki”, svoj su put pronašle male stranke. Koalicija ljevice Syriza dala je konkretne odgovore: odustajanje od memoranduma i novi razgovori o mjerama štednje, što je bila glazba za uši u državi u kojoj je svaki peti stanovnik bez posla – zanimljivo, broj nezaposlenih i broj glasova za Syrizu gotovo su isti. Lijevoj koaliciji zamah je dao i vođa Alexis Tsipras, novo, svježe lice, ali i suradnja sa strankama koje inzistiraju na prekidu bail outa te dovođenju stranke Neovisni Grci, iste one koja je žestokom retorikom napadala Nijemce i njihove “barbarske mjere štednje”.

Takva mješavina posebno je privlačna mladima, no ipak nedovoljno da te stranke osnuju veliku koaliciju i preuzmu vlast. Doduše, u spektar skupina koje su protiv EU, a sad su u parlamentu, spadaju i neonacisti iz Zlatne zore, stranke koja se zalaže za protjerivanje stranaca, postavljanje mina uz granicu i stranke u kojoj je obveza da svi okupljeni, novinari i članovi, ustanu kad ulazi predsjednik.

Komentara 46

BB
brle brkić
20:07 07.05.2012.

Kad nije po volji bankara i bankarskog lobija onda će biti kaosa taktikom zavadi pa vladaj.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
20:09 07.05.2012.

Nije Grcima dosta neefikasnosti i korupciju. Dok su se dijelile debele plaće, bonusi, 13 i 14 plaća po javnim službama, stipednije po EU i mirovine sa 50 godina onda je sve bilo u redu. Grcima, kao pravim balkanskim banditima, smetata što su svinjarije došle na naplatu. Za EU i eurozonu bi bilo najbolje da se riješe Grčke, novac mi tada mogao biti iskorišten na profitabilniji način.

RA
Ravnice
21:51 07.05.2012.

kobra11 -- Nisam ocjenjivao svoje komentare kao dokaz krećem sad evo gledaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije