Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheologija

Arheolozi otkrili romaničku crkvu te antičko ili keltsko naselje

'Var \\u0096 28. 05. 2010., Ivanec \\u0096 U dubljim slojevim analazista arheolozi su naisli na ostatke romanicke crkve i naselja iz keltskog ili antickog doba  PHOTO:  Ljiljana Risek '
'Tezak *10'
31.05.2010.
u 18:00

Voditelj istraživanja dvoji je li naselje antičko ili keltsko jer su ostaci iz 9. ili 10. stoljeća sačuvani samo u fragmentima

Ekipa zagrebačkog Instituta za arheologiju, koja obavlja devetu etapu arheoloških istraživanja na lokalitetu Staroga grada Ivanca, može se pohvaliti otkrićima koja bacaju posve novo svjetlo na dosadašnje šture spoznaje o prastanovnicima Ivanca.

Otkrića su iznenađujuća. Naime, donedavno se zdravo za gotovo uzimala činjenica da je na području Staroga grada nekad postojala samo jedna srednjovjekovna kapela, a danas je poznato da su u krugu samo pedesetak metara sasvim sigurno postojale tri kapele ili crkve! Potvrđuje to voditelj istraživanja dr. Juraj Belaj, iz Arheološkog instituta.

- Istraživanjima u dubljim slojevima došli smo do spoznaje da je, uz renesansnu i stariju gotičku kapelu, tu nekad stajala još starija, romanička crkva, koju možemo datirati u 12. stoljeće. No, to je samo dio priče. Ispod toga sloja naišli smo na tragove srednjovjekovnog slavenskog naselja, a još dublje na još starije naselje, za koje sa sigurnošću ne možemo utvrditi je li bilo antičko ili keltsko jer su ostaci iz toga doba sačuvani samo u fragmentima. S oprezom ih možemo smjestiti u 9. ili 10. stoljeće - otkrio je dr. Belaj.

Potvrđuju to i najnoviji nalazi, među kojima je i dio ukosnice ili možda češlja ukrašen malim koncentričnim krugovima.

- Predmet je izrađen od kosti, a krugovi su klasični antički ukras. Usto, dosad smo naišli i na niz ulomaka srednjovjekovne lončarije, među kojima je najzanimljiviji keramički prsten koji se stavljao na vrh vretena. Među zanimljivijim nalazima je i srebrnjak iz 1620. godine te brončana iglica - rekla je arheologinja Filomena Sirovica. Lani su otkrili 270 grobova iz različitih razdoblja, a i u novoj fazi istraživanja nailaze na stare grobove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije