Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKA KLASA PLAĆA DUG

Argentina opet na rubu bankrota, žestoki prosvjedi protiv MMF-a

Argentines march against the government's agreement with the IMF, in Buenos Aires
Foto: MARIANA NEDELCU
1/3
10.02.2022.
u 21:01

Prosvjednici nose plakate s natpisima “Ne sporazumu s MMF-om”. On je vladi omogućio da odgodi plaćanje duga MMF-u, ali zauzvrat moraju smanjiti deficit i inflaciju.

Tisuće Argentinaca marširaju ulicama Buenos Airesa protiv sporazuma koji je vlada u siječnju dogovorila s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Sporazum će vladi omogućiti restrukturiranje 45 milijardi dolara duga, ali se na domaćem terenu pokazao politički vrlo problematičnim.

Devet bankrota

Argentina se suočila s novom mogućnošću bankrota te je 28. siječnja pristala na dogovor s MMF-om koji joj je omogućio privremenu odgodu plaćanja duga, i tako je zemlja izbjegla bankrot. Radi se o dugu koji proizlazi iz sporazuma koji je prethodna, desna argentinska vlada s MMF-om potpisala 2018., a kojim se zemlja zadužila za 57 milijardi dolara. Najveća je to pozajmica nekoj zemlji u povijesti MMF-a.

Argentina je inače u svijetu poznata po bankrotima, dosad je devet puta u 200 godina nezavisnosti proglasila nemogućnost podmirivanja svojih obveza. Sporazumi te zemlje s MMF-om u javnosti nailaze na neodobravanje sa svih strana – protiv njih prosvjeduju građani, zbog njih se svađa vladajuća stranka, omraženi su među ljevičarima i nacionalistima, a istodobno ih neki ekonomisti označavaju kao sredstvo produljivanja argentinske agonije. No ima i onih koji govore da nije jasno koja je alternativa za argentinske vlade koje ne uspijevaju ili ne žele zauzdati potrošnju države.

Prosvjednici nose plakate s natpisima “Ne sporazumu s MMF-om”. On je vladi omogućio da odgodi plaćanje duga MMF-u, ali zauzvrat moraju smanjiti deficit i inflaciju.

”Pokoravanje naroda”

– Žele da dug platimo s više fiskalnih prilagodbi, s više prekarnosti i oduzimanja. Zato ne možemo dopustiti pokoravanje našeg naroda zamislima MMF-a – rekla je liderica prosvjeda Celeste Fierro Reutersu. Drugi prosvjednici naglašavaju da je sporazum kreiran tako da se od radničke klase očekuje da plati dug. 

Ključne riječi

Komentara 1

PE
petdopodne
23:28 10.02.2022.

oko dvorca je uvijek sirotinja zivila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije