Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Argentina

Arheolozi pronašli nacističku jazbinu u džungli na granici s Paragvajem

nacisti argentina arheolozi
Foto: screenshot/youtube
1/2
23.03.2015.
u 12:34

Tisuće nacista, hrvatskih ustaša i talijanskih fašista došli su u Argentinu uz blagoslov predsjednika Juana Perona, koji je vodio Argentinu od 1946. do 1955. te ponovo kratko u 70-ima. Procjenjuje se kako je oko 5000 nacista završilo u Argentini

Tim arheologa pronašao je ruševine na granici s Paragvajem za koje vjeruju da je bilo skrovište nacista nakon njihova bijega u Južnu Ameriku nakon II. svjetskog rata. Profesor na Sveučilištu u Buenos Airesu Daniel Schavelzon mjesecima je istraživao nalazište u Teyu Cuareu u regiji Misiones na sjeveru Argentine.

Prema nekim pričama, kuća je pripadala Martinu Bormannu, Hitlerovu bliskom suradniku koji se navodno ubio u svibnju 1945. Međutim, Schavelzon upozorava kako za sada nema dokaza koji potvrđuju "urbani mit". Vjeruje da su građevine trebale poslužiti kao sklonište za vođe Trećeg Reicha, sagrađene u slučaju da su važni nacisti trebali hitno pobjeći iz Njemačke.

Tisuće nacista, hrvatskih ustaša i talijanskih fašista došli su u Argentinu uz blagoslov predsjednika Juana Perona, koji je vodio Argentinu od 1946. do 1955. te ponovo kratko u 70-ima. Procjenjuje se kako je oko 5000 nacista završilo u Argentini, piše Telegraph.

Kamene građevine potpuno su prekrivene bršljanom. Do njih se dolazi kroz prašumu kroz bujno raslinje. Arheolozi su ondje pronašli njemačke kovanice iz kasnih 30-ih godina prošlog stoljeća, komadiće porculana na kojem je stajalo "proizvedeno u Njemačkoj" te nacističke simbole po zidovima.

>> Nitko ne želi posmrtne ostatke ratnog zločinca Pribekea

Komentara 27

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
13:18 23.03.2015.

Traljavi prijevod originalnog clanka. U Telehraphu pise kako je to radeno za slucaj ako se nemaju gdje skloniti, a posto su ih Paragvaj, Urugvaj i Argentina primili, nije bilo potrebe ovakove gradjevine koristiti.

Avatar navijač
navijač
13:00 23.03.2015.

Ima takvih u Hrvatskoj i danas samo se zovu drugacije, evo nedavno su osnovali ligu .

Avatar imotska115
imotska115
13:11 23.03.2015.

Pavelic nije zivio u dzungli, vec u centru grada Buenos Airesa, kakva glupost i izmisljotina bez dokaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije