Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAČUN Preko dvorane koju plaćaju građani ratuju graditeljski lobiji

Arena je i ring za okršaje IGH i Ingre

29.12.2008.
u 19:29

Osim sportskog borilišta, Arena Zagreb, koja će u konačnici porezne obveznike stajati 200 milijuna eura, čini se, postaje i ring za obračune graditeljskih lobija. Krije li se zapravo u pozadini priče o izdavanju privremene, umjesto trajne uporabne dozvole za tu najveću ikad sagrađenu dvoranu u Hrvatskoj, sukob Ingre i IGH?

Marina suvlasnica
Jer kako drugačije protumačiti optužbe Igora Oppenheima, predsjednika uprave Ingre, na račun IGH i ministrice graditeljstva Marine Matulović-Dropulić, IGH-ove dioničarke. Oppenheim je, naime, zatražio neovisno vještačenje krovne konstrukcije Arene Zagreb, na koju je IGH imao primjedbe i zbog čega nije izdana trajna uporabna dozvola, jer tvrdi da IGH vodi kampanju protiv Ingre u koju se osobno uključila i ministrica graditeljstva i suvlasnica IGH Marina Matulović-Dropulić. Iz Ministarstva graditeljstva poručuju da privremenu uporabnu dozvolu nisu izdali oni, nego zagrebački ured za graditeljstvo.

– Oppenheim nagađa o utjecaju ministrice na Grad i brojne stručnjake koji sudjeluju u izdavanju te dozvole što, da nije neodgovorno, bilo bi smiješno od nekoga tko bi trebao znati tu proceduru – odgovorili su iz Ureda glasnogovornice tog ministarstva.

Oppenheima su dodatno optužili da beskrupulozno iskrivljuje i prešućuje bitne činjenice u strahu pred osobnom odgovornošću za nastalu situaciju, što tvrtki poput Ingre nije na čast. Oppenheim pak poručuje da Ministarstvo nije objasnilo što su stručnjaci iz IGH, prije nego što su dali svoje mišljenje o krovnoj konstrukciji, radili u Ministarstvu graditeljstva. Jure Radić, direktor IGH, pak kaže da su njegovi inženjeri tamo mogli biti iz stotinu razloga.

– Odbacujemo bilo kakvu primisao da smo htjeli naštetiti Ingri. Odgovorne ljude iz Ingre smo prije nekoliko mjeseci pismeno i usmeno upozorili na nedostatke u gradnji krova – poručio je Radić. IGH je čak nudio, dodao je on, svoju stručnu pomoć u uklanjanju tih problema, ali to je završilo narodnom “pomozi sirotu na svoju sramotu”.

Prekratki rokovi
Franjo Turčić, glavni nadzorni inženjer krovne konstrukcije, kaže da su svemu kumovali prekratki rokovi gradnje.

– Da dvorana nije trebala biti gotova 15. prosinca problema s krovom ne bi bilo – rekao je Turčić.


Nedostaci

Moraju se ugraditi devijatori da se čelična užad koja izlazi iz rebara ne haba stružući o beton

Dok se ne uklone nedostaci, krov Arene može izdržati 60 kg snijega po četvornom metru

Sajle koje nose krovnu konstrukciju i povezuju rebra prekratke su


Arena u brojkama

502 dana i noći gradila se najveća dvorana u Hrvatskoj

87 milijuna eura stajala je Ingru gradnja Arene Zagreb

4,5 milijuna kuna mjesečno Ingri će popola plaćati Grad i Vlada

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije