Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krojači hrvatskih granica
Povratak na članak

Sudac Guillaume rekao mi je 2009.: Arbitraža će biti kompromis

Ako se stvar pogleda objektivno, Hrvatska se plašila da će izgubiti više nego što je izgubila, a Slovenija se nadala da će dobiti više nego što je u ovom sporu dobila

Komentari 4

Avatar Django
Django
19:54 10.07.2017.

Doista, Slovenija je dobila puno manje nego što je očekivala i, usudio bih se reći, godinama planirala. Počelo je još u Jugoslaviji kupovanjem nekretnina u Umagu i okolici, tako da se došlo do situacije da je Umag danas, vlasnički gledano, pretežno slovenski grad. Ali, to je bio tek zalogajčić njihovog neutaživog apetita. Sjetimo se malo raspada Jugoslavije. Počeo je režiranim operetnim sukobom u Sloveniji, čija je svrha bila uvući razoružanu Hrvatsku u rat protiv JNA. Zašto se Slovenija upustila u to? Sjetimo se, Milošević je planirao zapadnu granicu Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. Svatko tko pogleda kartu Hrvatske vidjeti će da bi na taj način ustvari Srbija graničila sa Slovenijom kod Karlovca! Dakle, Hrvatska bi se geografski sastojala iz dva trokuta. Istočnim sa vrhovima kod Virovitice, Murskog Središća i Karlovca, te drugog sa vrhovima Karlobag-Karlovac- Rijeka, sa "privjeskom" Istre. Da je Milošević uspio u svom planu, u situaciji kada bi Hrvatska bila potučena do nogu, ovaj drugi trokut ne bi uopće bila u stanju zadržati i Slovenija bi se proširila na to područje na koje Milošević nije imao aspiracije. Kada to nije uspjelo, počele su priče o autonomiji Istre sve sa ciljem destabilizacije. I zadnji pokušaj,ova ucjena sa arbitražom, imala je za cilj odgristi ne samo dio pomorskog dobra nego i dio Istre po principu, što više to bolje. Čitam ja već godinama na njihovim portalima o Sloveniji do Rijeke ili makar do Mirne.

VL
MO
mobitel20
19:59 10.07.2017.

Frqncuski obavjestahajac. Kao i jos neki bivsi "ambasadori"...Kako samo suptilno pere obraz te lopovske olinjale oje.ebine !

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
11:05 11.07.2017.

Mi smo iz cjele priče zišli pred dvije godine pa ne znam zakaj i dalje o tom piskarate? To je tema za slovenska razglabanja uz jutarnju kavu, nama je to sporedna i nebitna stvar. Ak očeju pristup "otprtom morju" nek nam izvoliju dat pristup Avstriji....i sve po pravednosti, dobrosusjedstvu.......il fertik kdaj je ova tema u pitanju !!!

VL
PB
priska.bresci
23:28 30.08.2017.

Neznam zašto su ti slovenski političari toliko nasilni neka si pogledaju druge zemlje sa neriješenim otocima Itd. Pa se ne ponašaju toliko agresivno i nekulturno trebate ipak jednom priznat da ste muljali prije a pogotovo sad sa tom arbitražom

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.