Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat s birokracijom

Apsurd: HZZO joj ne plaća prijevoz jer živi točno 50 km od bolnice

'27.02.2013., Donji Bogicevci, Slavonski Brod - Zrinka Bubic iz Donjih Bogicevaca boluje od maligne bolesti (na dojci) i nakon operacije odlazi u Pozegu na kemoterapije. No medjutim zbog bizarnog prop
'Ivica Galovic/PIXSELL'
28.02.2013.
u 08:43

Prema pravilniku, za udaljenost veću od 50 km plaća se naknada. Od Zrinkine kuće do Požege je 51,5 km, ali Zavod udaljenost računa od ploče na ulazu u grad

Zrinka Bubić iz Donjih Bogičevaca oboljela je od raka dojke, ali zbog načina na koji HZZO računa kilometražu, ne može dobiti naknadu za prijevoz do požeške bolnice, kamo ide na kemoterapije svaka tri tjedna. Naime, njezina kuća udaljena je od bolnice i više od 50 kilometara koliko je potrebno da bi HZZO plaćao naknadu prijevoza, ali HZZO ne računa udaljenost od njezine kuće, nego od table s nazivom mjesta, koja je od Požege udaljena točno 50 km.

– Zvala sam na puno mjesta da vidim može li se što učiniti da mi se prizna udaljenost. Ali, svi su me odbili. Jednostavno su kazali: nemaš pravo – kaže Zrinka.

Mjerenjem je ova 31-godišnja Bogičevljanka utvrdila kako je od Požege dijele 51,5 kilometara, jer je tabla na izlazu iz sela od njene kuće udaljena dva i pol kilometra. Štoviše, računalo na osnovi HAK-ove karte izbacuje podatak kako je udaljenost od Donjih Bogičevaca do Požege 63 kilometra, ali u HZZO-u to ne priznaju jer kažu kako je tu riječ o okolnom putu preko Okučana te kako je put preko Nove Gradiške bliži.

Nikakve obavijesti

Zrinka je još prije tri godine prilikom tuširanja otkrila kvržicu na grudima, za koju se kasnije pokazalo da je zloćudni tumor. Operirana je lani, a već četiri mjeseca putuje i na kemoterapije u Požegu, što je košta minimalno 400 kuna mjesečno. Na lijekove troši još 500 kuna mjesečno, a ona i majka sve donedavno živjele su od 800 kuna socijalne pomoći za uzdržavanje. Tek nedavno uspjela je ishoditi privremenu osobnu invalidninu od 1250 kuna, tako da ostale lijekove za jačanje imuniteta koji su joj propisani, a koji stoje 3200 kuna, i ne uzima.

– Ogorčene smo. Moja kći kao onkološki pacijent nema apsolutno nikakva prava, za razliku od, primjerice, ovisnika kojima je sve plaćeno. Štoviše, nitko iz zdravstvenog sustava nije nas obavijestio ni koje sve papire trebamo prikupiti ni gdje ih predati, nego smo to doznali od jednog susjeda koji igrom slučaja također ima bolesnog sina – kaže Zrinkina majka Gordana.

Službeni daljinomjer

U HZZO-u kažu da su dužni poštovati zakonske propise te u ovom slučaju nije moguće isplatiti putne troškove. Prema službenom daljinomjeru požeškog APP-a, jedinog prijevoznika za to područje, od D. Bogičevaca do Nove Gradiške ima 16 km, a od N. Gradiške do Požege 34 km, ukupno 50 km. – Do sada nismo imali ovakav slučaj, da je udaljenost bila točno 50 km, a prema pravilniku osigurana osoba ima pravo na naknadu tek ako je udaljenost veća od toga – kažu u HZZO-u.

Komentara 8

OB
-obrisani-
08:56 28.02.2013.

Tipicna birokratska gamad , postoji u Hr u neogranicenim kolicinama i mnozi se strahovito brzo . Znaci u HZZO nema nikog da koristi mozak nego gleda samo paragrafe, nakon clanka u novinama to ce se jasno promijenit , mozda cece i vrli ministar uskocit ( to donosi glasove) jadno sve skupa !

UR
uravnotezenost
08:58 28.02.2013.

Ovakve,kao i mnoge druge segmente život,određuju nam hladne i bešćutne birokrate.Svako od nas ima barem jedan slučaj tih "sibirskih-hladnih"prosudbi po kojima se osjećamo nejednakima među jednakima.Sada kada se raspravlja o smanjenju plaća za te i takve birokrate,očekuju solidarsnost sa njihovimm problemima a da sami uopće nemaju suosjećanja za svoje glupe i selektivne procjene i odluke!? Da ne spominjem gluposti kada vam dođu dvije osobe sa različitim stavovima i tumačenjima u svezi apartmanizacije,npr.Jedna govori ovako a druga je demantira drugačijim mišljenjem.I još na sve to su neugodne do neizdržljivosti u svezi zaista gluposti.A oni žive od eventualne zarade tog apartmana,koji želite registrirati i raditi pošteno.Čisti socijalizam ili još gore od toga.Katastrofa od države i birokracije.Čisti zoimbiji na djelu.Prestrašno.

HR
hr76
09:43 28.02.2013.

Tako bih ja mogao reći da je udaljenost od Zagreba do Sesveta 10 metara jer toliko su udaljene ploče s nazivom gradova. Ako je između gospođe i bolnice 51,5 km, onda HZZO po pravilniku mora isplatiti nadoknadu. Isto tako, bešćutne i nesposobne birokrate treba izbaciti iz te institucije, pogotovo one koji računaju kako im paše, a ne stvarnu udaljenost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije