Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet na Čiovu

Anu (25) je kornjača napala još u srpnju: 'Mislile smo da je izolirani slučaj, nije nimalo smiješno'

Ugriz kornjače
Foto: Foto čitatelja
1/3
04.08.2023.
u 09:21

Anu Frlan (25) iz Karlovca 23. srpnja napala je kornjača na Čiovu. Završila je na hitnoj pomoći, gdje je dobila injekciju protiv tetanusa, a bol je bila strašna. Nije nikome prijavljivala slučaj misleći da se radi o čudnom neuobičajenom incidentu, no nakon što su se proteklih dana u medijima zaredali natpisi o napadima kornjača na Čiovu zaključila je, zajedno s mamom, kako se nešto treba učiniti.

Nakon što je Anu Frlan (25) napala kornjača na Čiovu, njena mama Natalija nije mogla vjerovati kad ju je kći nazvala. 'Kornjača ju je napala 23. srpnja dok je bila na ljetovanju u Kaštel Sućurcu, odakle su otišli na kupanje na Čiovo. Nije do tada bilo nikakvih prijavljenih slučajeva pa smo mislile da se radi o neobičnom, izoliranom incidentu, jer nikad prije nismo čuli da je nekoga na moru napala kornjača', priča nam Natalija. 

Ana je plivala na dubini od oko tri do četiri metra, ne jako daleko od obale. Ugledala je kornjaču i nastavila plivati, no ova ju je odjednom ničim izazvana napala. Nastavila je plivati, ali kornjača nije odustajala, napadala je i dalje te plivala za njom. Ugrizla ju je za nogu. Nekako se uspjela odgurnuti nogama o nju i doplivati na obalu, ali ponašanje kornjače jako ju je iznenadilo. 

VEZANI ČLANCI 

Otišla je na Hitnu pomoć gdje je dobila lijek protiv tetanusa, a ni liječnici ni mještani nisu mogli vjerovati da ju je napala kornjača. Liječnici su rekli kako nikada prije nisu imali takav slučaj, a nekim je mještanima sve skupa bilo i prilično smiješno. U javnost nisu izlazile vjerujući da se radi o izoliranom incidentu. No nakon što je proteklih nekoliko dana u medijima izašlo sve više slučajeva napada kornjača baš na tom području zaključile su kako se vjerojatno radi o istoj životinji, te kako s njom nešto nije uredu. 

'Nije nimalo smiješno. Prvo taj ugriz je strašno bolan. Osim toga s tom životinjom nešto nije uredu i očito i njoj treba pomoć. Nadam se da će službe reagirati i utvrditi razlog napada, jer to se sada malo previše puta dogodilo. Vjerujem da i toj životinji treba pomoć. To se sve skupa nekako treba zaustaviti', kaže Natalija koja se nakon svega odlučila javiti Večernjem listu sa svojom pričom, a poslala nam je i fotografije ozljede koju je zadobila nezina kći. 

VEZANI ČLANCI 

Podsjetimo, s njima se slaže i Milena Milčić, biologinja, osnivačica i vlasnica Aquariuma Pula, koja smatra da se radi o istoj kornjači koja je početkom kolovoza ugrizla ženu za leđa na plaži na Čiovu. "Glavate želve inače ne dolaze u plićak, ukoliko se takva situacija dogodi to ukazuje na njihovo stanje, odnosno njima nije dobro" rekla je, dodajući kako s kornjačom očito nešto nije u redu.

Baš na Čiovu dogodio se nekoliko dana ranije još jedan napad morske kornjače. Jedna je žena zadobila dva gadna ugriza na nozi dok je plivala u ograđenom području. Tih dana bliski susret s kornjačom na Čiovu doživio je i jedan Trogiranin koji se s djevojkom i bebom od svega šest mjeseci spustio na plažu. 'Zaplivali smo s malenom, krenuli lagano u dubinu, a kako ja stalno ronim na tom dijelu ispod malene sam je odmah uočio. Brzo sam djevojci rekao da s malenom bježi vani, što je ona i napravila, a onda se kornjača dohvatila mene. Sve se to događalo na nekih šest do sedam metara dubine', ispričao je tada za Slobodnu Dalmaciju. On se vratio u more kako bi ju snimio, jer mu kaže, nitko ne bi vjerovao. On misli da je kornjača u blizini položila jaja. 

Ovako je izgledao Anin ugriz više dana nakon napada
Foto: Foto čitatelja

No zatim je u javnost dospjela snimka koja možda može objasniti ponašanje kornjače. Snimka koju je podijelio HRT ipak je potencijalno rasvijetlila misterij. Kornjače napadaju jer su uznemirene, a samo plivanje nedaleko od obale dovoljan je povod kupačima da ih pokušaju dovući do obale kako bi se s njima slikali. Na snimci se vidi nekoliko osoba kako bez imalo empatije navlače i okreću vidno uznemirenu životinju koja pokušava pobjeći. No oni ne odustaju. 

VIDEO Sredozemna medvjedica viđena kod Lastova? 

Komentara 12

PA
pavlov
11:27 04.08.2023.

Pametnice maltretiraju divlje životinje i onda se žale po novinama, kad se iste brane od njih... Trebalo bi ih dobro opaliti po džepu.... Nisu vam glavate želve, oni pink plamenci na napuhavanje.... Ako vam je dosadno, nađite si nekog dobro obdarenog lokalca, da vas zadovolji!!!!

MO
modovisisajteMaraschino
10:10 04.08.2023.

i što Ana želi reći? da je životinja kriva? napala vas je jer ste ju išli dirati, ušli ste u njezin teritorij, ugrozili ste joj mladunčad. čak iako niste krivi, životinja je očigledno imala loše iskustva sa ljudima. isto je sa poskocima. kako mene u 50 godina nijedan poskok nije ugrizao, a koliko puta sam naišao na njih. dobro znam da ih ne smijem dirati niti svojim pokretima dovesti zmiju da instinktivno brani sebe i svoj teritorij. na kraju radije volim društvo poskoka nego ljudi. nijedan me poskok do sada nije namjerno napao ni povrijedio.

DU
Deleted user
11:45 04.08.2023.

Ana je mučki provokator!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije