Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dom najveće palestinske dijaspore

Antisemitizam u arapskoj četvrti zgrozio Berlin: Vlada najavila akcije protiv pristaša Hamasa

Foto: REUTERS
1/2
12.10.2023.
u 19:33

Vlada je zabranila skupove u znak podrške Palestini zbog straha od remećenja javnog reda i mira

Možda ni u jednoj drugoj europskoj zemlji rat Izraela i Hamasa nije uzrokovao tako velike tenzije kao u Njemačkoj. Propalestinske udruge optužile su njemačke vlasti za "rasizam" nakon što su zabranile skupove u znak podrške Palestini koji su se trebali održati jučer. Vlada u Berlinu na to se odlučila nakon otvorene potpore Hamasovu napadu na Izrael koja je bila primjetna na nekim skupovima u arapskoj četvrti u njemačkoj prijestolnici. Njemačka je dom najveće palestinske dijaspore u Europi. Palestinska diplomatska misija u Berlinu procjenjuje da stotinjak tisuća Palestinaca živi u Njemačkoj, od čega četvrtina njih u Berlinu.

'Zabranite te udruge'

Glavni grad Njemačke tako je vjerojatno mjesto u kojem živi najveći broj Palestinaca u Europi. Još ih po nekoliko desetaka tisuća živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Nizozemskoj... No, bogate zemlje Zapada dom su isto tako i brojnim Arapima podrijetlom iz drugih zemalja koji se osjećaju solidarni s Palestincima. Inicijativa za Palestinu rekla je kako je njemačka policija skupove zabranila uz "rasističko obrazloženje" te kako vlasti koriste "navodne akcije" manjine kako bi cijeloj zajednici zabranile slobodno izražavanje mišljenje.

VEZANI ČLANCI:

Time su se referirali na poteze propalestinske udruge Samidoun koja je u subotu, na dan brutalnoga Hamasova napada, organizirala slavlje u berlinskoj četvrti Neukölln. Tada su napadnuti i novinari. Policija je procijenila da na skupovima koji su se trebali održati jučer postoji opasnost od remećenja javnog reda i mira. Vlasti su i u prošlosti znale zabranjivati slična okupljanja zbog antisemitizma, na koji je njemačka javnost vrlo osjetljiva. "Ako uzmemo u obzir otvorenu podršku teroru Hamasa organizacija poput Samidouna, mislim da je vrijeme da se ispita mogućnost zabrane takvih udruga", rekla je predstavnica zastupničkog kluba vladajuće stranke Zeleni u Bundestagu Irene Mihalić, koja je inače hrvatskog podrijetla.

Isto je tako njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser najavila energične mjere protiv podržavatelja Hamasa. Povjerenica za integraciju berlinske četvrti Neukölln Gunerl Balci otvoreno je rekla da u tom dijelu Berlina mnogi građani gaje simpatije za Hamasove teroriste. Nijemce je zgrozio i slučaj iz jedne škole u Berlinu gdje se 15-godišnjak potukao sa 61-godišnjim profesorom koji je skinuo palestinsku zastavu nakon što ju je u dvorištu škole postavio 14-godišnji učenik.

Desnica: Rekli smo vam

Političari iz krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), kojoj raste popularnost, ističu da je sve ovo posljedica imigrantske politike. "Slavlje nakon pokolja je i šamar propaloj politici useljavanja, na što smo stalno upozoravali... Kršćansko-demokratska unija godinama je nekontrolirano puštala ljude u Njemačku. Ovo nam je sada račun za takvu politiku", rekao je Bernd Baumann iz AfD-a. Francuska policija pak od subote do srijede uhitila je više od 20 ljudi zbog desetaka djela antisemitizma. Pariz je rekao da je važno da svi Francuzi židovske vjere znaju da su zaštićeni, a razmješteno je i 10 tisuća policajaca kako bi štitili 500 lokacija.

VIDEO Otišao u Izrael zbog dugova, pa poginuo u sukobu: Neutješna obitelj iz Tajlanda oprašta se od svog sina

Komentara 12

FR
franjo
08:07 13.10.2023.

Njemačka je sama sebi stvorila bačvu baruta sa imigrantima. Imat će oni još puno velikih problema.

Avatar El Indio
El Indio
01:29 13.10.2023.

Sve to deportirat za Teharan, kao i rusofile u Moskvu.

SS
sokac sa drave
08:48 13.10.2023.

Problem je jednostavno rijesiti trebaju se svi sloziti da se tudje mora vrtiti.Treba palestinu vratiti palestincima i onda ce biti mir inace mira nema nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije