Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak sa Stoltenbergom

Kotormanović: I dalje ćemo unapređivati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, mornarice i vojske

ante kotromanović
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
09.07.2015.
u 16:09

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u službenom je posjetu Hrvatskoj

Ministar obrane Ante Kotromanović u četvrtak je primio u službeni posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, priopćio je MORH.

Tijekom susreta razgovarali su o sigurnosnoj situaciji na granicama Saveza, aktualnim temama i izazovima u prilagodbi NATO-a na postojeće sigurnosne izazove i implementaciji odluka iz Walesa te dugoročnoj prilagodbi Saveza.

– Istaknuo bih kako naše članstvo u NATO-u predstavlja glavnu okosnicu naše obrane i sigurnosti i upravo zato pridajemo veliki značaj onome što radimo u Savezu – rekao je ministar Kotromanović.

Upoznao je glavnog tajnika NATO-a s provedbom Zavjeta o obrambenim izdvajanjima (Defence Investment Pledge), što je jedna od obveza Hrvatske kao članice NATO-a, sukladno zaključcima summita u Walesu.

– Bitna obveza koju smo prihvatili u Walesu, a koja tvori i osnovu za sve druge mjere prilagodbe, jest Zavjet o obrambenim izdvajanjima. Hrvatska je u tom pogledu donijela odluku o zaustavljanju pada obrambenog proračuna. Tu odluku provodimo u djelo i naša je namjera da u sljedećem razdoblju obrambeni proračun raste paralelno s rastom BDP-a. Fokus će i dalje biti na upravljanju dostupnim resursima s naglaskom povećavanja sredstava za opremanje, modernizaciju i poboljšanje uvjeta života vojnika. Ono što je najvažnije jest da ćemo zadržati i dalje razvijati i unaprjeđivati sve sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ratne mornarice i kopnene vojske – kazao je ministar Kotromanović.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg iskazao je zadovoljstvo što je Republika Hrvatska zaustavila trend smanjenja obrambenog proračuna te što je predviđen njegov daljnji rast u predstojećem razdoblju. Ujedno su pozdravljene investicije na polju opremanja i modernizacije Oružanih snaga RH. Glavni tajnik NATO-a se osvrnuo i na tekuću sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi te pozdravio napredak koji su pojedine države postigle u procesu približavanja članstvu u NATO-u. Poseban je napredak ostvarila Crna Gora, za koju je do kraja tekuće godine izgledno očekivati i dobivanje pozivnice za članstvo.

– NATO državama kandidatkinjama za članstvo, kroz instrumente Inicijative za izgradnju obrambenih sposobnosti te kontinuirani program vojne obuke i vježbi mora pokazati da je stalno prisutan – zaključio je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a u službenom je posjetu Hrvatskoj. Sastao se i s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom, a prisustvovat će i godišnjem diplomatskom skupu „Croatia Forum“, koji se od 9. do 11. srpnja 2015. godine održava u Dubrovniku, gdje će se sastati s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, priopćio je MORH.

Komentara 19

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
17:29 09.07.2015.

@ viki_nuland: Koliko si spreman odvojiti od svojih usta da se kupe Eurofighteri? Pitanje za tebe, ali i svakog drugog. Jesi li spreman od svake plaće odvajati 70 kuna (toliko je recimo dopunsko osiguranje za HZZO), i tako kroz idućihih deset godina? Je li spreman svatko u Hrvatskoj? Neka si to pitanje postavi svatko prije nego što ovdje dođe pametovati s glupim, zluradim i uvredljivim komentarima. Na godišnjoj razini mjereno na milijun i tristo tisuća zaposlenih, to je približno 144 milijuna eura. Kroz deset godina to je skoro milijardu i pol eura što je dovoljno za kupovinu, obuku i održavanje eskadrile najmoćnijeg zapadnog lovca danas. Želite li dati tih 70 kuna mjesečno za Eurofightere ili ne? Ako ne želite, onda šutite!

NE
negrito
16:56 09.07.2015.

Cuo sam da je ministar Kotromanovic za vrijeme rata skupljao rastjeranu i podivljalu stoku a da mu je profesija pravljenje uzadi,konopa te molim ko zna da mi pojasni koliko u tome ima istine.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
16:15 09.07.2015.

Ne dvojim kako ih je impresionirao svojim tečnim engleskim..., ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije