Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U IME KRISTA

Anne Rice: više nisam kršćanka!

Anne Rice
Facebook profile portrait
01.08.2010.
u 16:05

Poznata književnica koja je vjeru napustila u 18. i vratila joj se 1998., nedavno se izjavom na Facebooku izjasnila protiv Katoličke crkve, rekavši da u Krista i dalje vjeruje ali u Crkvu više ne

Autorica koja je svoje najveće uspjehe postigla "Intervjuom s vampirom" i drugim knjigama iz serije o vampiru Lestatu, svojevrsnog "Sumrakom prije Sumraka", krajem 20. stoljeća vratila se vjeri, što je opisala u autobiogrfaskom djelu "Pozvana iz tame: duhovna ispovjed" 2008. Nakon pisanja o vampirima i vješticama, u ciklusima "Lestat" i "Mayfair", i čak i soft-porn romana pod pseudonimom Anne Rampling ("Exit to Eden" i drugi), pod stare dane, nakon što je ostala udovica, posvetila se vjeri i napisala tri knjige Kristove biografije pod zajedničim naslovom "Krist Gospodar": "Izlazak iz Egipta" (2005.), "Put u Kanu" (2008.) i "Kraljevstvo nebesko" (još neobjavljeno).

No, u srijedu 28. srpnja 68-godišnja autorica napisala je na zidu svoje Facebook stranice da se više ne osjeća kršćankom, premda u Krista i dalje duboko vjeruje. Evo kako glasi ta njezina izjava, i sljedeće dvije:

Onima koje je briga, a razumijem one koje nije: danas sam prestala biti kršćanka. Odlazim. I dalje sam predana Kristu kao i uvijek ali ne kroz to da budem "kršćanka" ili budem dio kršćanstva. Jednostavno mi je nemoguće "pripadati" toj svadljivoj, neprijateljskoj, sporovima sklonoj i zasluženo ozglašenoj grupi. Deset godina sam se trudila. Nisam uspjela. Tuđinka sam. Moja mi savjest ne dopušta ništa drugo.

Kao što sam već rekla, prestajem biti kršćanka. Vani sam. U Kristovo ime, odbijam biti anti-gay. Odbijam biti anti-feministica. Odbijam biti anti-kontrole rađanja. Odbijam biti anti-demokrat. Odbijam biti anti-svjetovni humanizam. Odbijam biti anti-znanost. Odbijam biti anti-život. U ime Krista, odlazim iz kršćanstva i prestajem biti kršćanka. Amen.

Moja vjera u Krista središnja mi je u životu. Moje preobraćenje od pesimistične ateistice izgubljene u svijetu kojeg nisam razumjela u optimističnu vjernicu u univerzum koji je stvorio i održava ljubazni Bog ključno je za mene. Ali slijediti Krista ne znači slijediti i Njegove sljedbenike. Krist je beskrajno važniji od kršćanstva i uvijek će biti, ma što kršćanstvo bilo, što jest, ili što će možda postati.

Ključne riječi

Komentara 4

AB
al bundy
19:38 01.08.2010.

jako vazno.

IB
istina_boli
22:34 02.08.2010.

Nikakvo cudo. Vatikan i nije nista drugo nego nastavak rimskog carstva, samo zamaskiran krscanstvom. To je jedna od najopasnijih bandi huligana koji su postojali u ljudskoj povjesti. Pa necete valjda Srbe optuzit da su zive zapalili milione neduznih zena samo zato sto im nisu dozvoljavali besplatno umakanje?

IG
igor10zg
09:18 02.08.2010.

Anna Rice, odjebi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije