Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mir na vagi

Annan spreman za pregovore s Assadom o \"ozbiljnim koracima\"

kofi annan
Press Association/PIXSELL
29.05.2012.
u 07:50

Poruka mira nije samo za vladu nego za sve koji posjeduju oružje, objasnio je Annan. Ipak mnogo toga ovisi o sirijskom savezniku Rusiji

Kofi Annan kao predstavnik UN-a i Arapske lige sastat će se u Damasku sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i pokušati ponovno zaustaviti masovna ubojstva u toj zemlji koja su proteklog vikenda odnijela najmanje 150 života.

Annan je ubojstva nazvao "užasnim trenutkom koji nosi ozbiljne posljedice", javlja BBC, a ono što je zgrozilo međunarodnu zajednicu jest što su Assadove snage ulazile u domove Sirijaca u okolici Hule i ubijale sve koje su zatekli u kućama.

– Poruka mira nije samo za vladu nego za sve koji posjeduju oružje – objasnio je Annan i naglasio kako "ozbiljni koraci" moraju biti poduzeti da bi se uspostavio mir.

Prema Annanovu mirovnom planu zaraćene strane s borbama su trebale prestati još 12. travnja prije nego su u Siriju stigli međunarodni promatrači, a vlada je svoje snage trebala povući iz urbanih naselja, no kako ništa od tog nije učinjeno, Annan će pokušati prisiliti Assada da ispoštuje sklopljeni dogovor.

Assadovo pokoravanje zahtjevima UN-a i Arapske lige uvelike će ovisiti o sirijskom glavnom međunarodnom savezniku i diplomatskom zaštitniku, odnosno o Rusiji koja je već dva puta zaustavila poteze Vijeća sigurnosti protiv Assadova režima. – Nalazimo se u situaciji u kojoj su obje strane imale ulogu u ubojstvima nevinih civila – naglasio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ključne riječi

Komentara 10

C1
c11dugi
09:03 29.05.2012.

Irani ti ocigledno zivis u paralelnom svijetu u kojem je nemoguce doci do informacija. Navest cu ti samo jedan primjer iz Libije gdje je izvjestavano na isti nacin kao i iz Sirije, pa je bilo objavljeno da su vladine snage izvrsile masakr 10 000 nevinih civila i onda se cijeli svijet zgrazavao te davao potporu nato-u i domacim izdajnicima iz prijelaznog vijeca, da nastavi pravednu borbu. Neovisni promatraci i novinari su odmah reagirali ali je sve bilo blokirano jer je u tom dogadjaju poginulo 100 ljudi i to vecinom libijskih vojnika. U Siriji je jos gora situacija jer mainstream mediji sve informacije uzimaju iz ispostave tzv. sirijske oslobo..... koja djeluje u Parizu, a sluzi kao obavjestajna ispostava necu reci koga. To sto se tisuce placenika financiranih od Katara i SA bore na njezinoj strani im daje stvarno dobar legitimitet s obzirom na nevjerojatno demokraticno politicko uredjenje u tim zemljama.

TI
Tatanka-Iyotanka
09:29 29.05.2012.

@c11 Ne trebaš se opterećivati s \"irani\" taj propagandista čak i kada mu podastreš očite dokaze i dalje \"šiba\" svoju retoriku, bez ijednog valjanog argumenta. - čovjek koji ima savjest i svoje mišljenje pročitao bi neke druge izvore..... Evo čitamm da je BBC uz članak o \"masakru\" u Houli ponovno pokušao propagandom uveličati slučaj, tako što je objavio slike mrtvih iz Iraka snimljene 2003g. Na sreću njihov pokušaj je osujetio Marco Di Lauro fotograf koji je spornu sliku snimio u Iraku

IR
irani
08:48 29.05.2012.

Nazalost, Annan nemoze uciniti nista dok Rusi sabotiraju svaki pokusaj smirenja situacije radi svojih kratkovidnih i kratkorocnih ciljeva. . Radi toga Assad nastavlja svoju rabotu dok jos moze. . S druge strane Lavrov postupno mijenja retoriku pa su sada vecc \"obje strane imale ulogu\", sto je korak naprijed u ovom kontekstu. Ocito se radi o taktiziranju i pokusavanju lovljenja bolje pozicije jer na kraju bi trebalo izgledati kako se i Rusija slaze sa inicijativom UN i slobodnog svijeta bez da istovremeno izgleda kako su Rusi nekome nesto (po)pustili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije