Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bježite li od odgovornosti

ANKETA Izvlačite li se kad vas pitaju za kumstvo, i koje izgovore koristite?

Mladenka
Foto: Thinkstock
1/2
26.08.2023.
u 11:00

Biti danas kum/kuma na krštenju, krizmi ili pak svjedok na vjenčanju postalo je i financijski izazovno

Biti nekome kum/kuma zaista je čast i velika odgovornost. Bar bi trebala biti. Tako neki učvršćuju prijateljske, obiteljske ali i poslovne odnose. Nedavno smo pisali kako je jedan muškarac odbio biti krsni kum kćerki svog najboljeg prijatelja, i to zbog prijateljevih neobičnih zahtjeva.

Njega su, kaže, on i supruga upoznali prije otprilike devet godina i od tada se redovito druže s njim i njegovom suprugom, a parovi su s vremenom postali vrlo dobri prijatelji. Zato mu nije bilo čudno kada su ga pozvali da bude krsni kum njihovom prvom djetetu, što je on isprva oduševljeno prihvatio.

Ipak, šokirao se kad mu je par isporučio kuvertu; s pravno obvezujućim ugovorom i dugačkim popis zahtjeva, uključujući i prijedloge da i on sam postane katolik i da djetetu nakon 18. godine života pokloni 20.000 eura. U ugovoru je stajalo i da se od kuma očekuje da će tijekom prvih 18 godina za djevojčicu uštedjeti najmanje 25.000 eura i to staviti sa strane za njenu školarinu, dok će ostatak osigurati roditelji.

Većina je podržala muškarca u njegovoj odluci da ipak ne bude kum, jer su zahtjevi zaista bili nevjerojatni. 

Biti danas kum na krštenju, krizmi ili pak svjedok na vjenčanju također je postalo i financijski izazovno. Naime, troškovi proslava su puno veći nego prijašnjih godina, bez obzira o kojem se sakramentu radilo. Kako smo nedavno pisali u Večernjem listu inflacija je 'udarila' i na vjenčanja koja su postala sve skuplja. Pa i ako se odlučite samo najbliže pozvati na ručak, cijena stolice je puno skuplja nego prije inflacije. To dodatno stvara i pritisak kumovima jer se možda osjećaju obveznim više 'isprsiti' za poklon.

Jeste li se vi ikada susreli sa neobičnim zahtjevima? Jesu li vama ikada otkazali kumstvo, ili pak vi nekome? Iz kojeg razloga? Glasujte u našoj anketi i(li) podijelite s nama u komentarima svoja iskustva.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
Masnica3
11:50 26.08.2023.

Ne izvlačim se smatram da kuma trebam biti osobama sa kojima sam bliska a financijski dati koliko se može. Bliska sam sa ljudima koji isto tako gledaju tamo da financijski to nije problem. Sigurno za kritmu neću pokloniti laptop

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije